Hakim, "Sosyal mesafe kuralı aile bireyleri ve arkadaşlara uygulanamaz" diyerek pandemi yasaklarında verilen cezayı iptal etti

Pandemi yasakları döneminde sosyal mesafe kuralına uymadığı iddiasıyla para cezası kesilen Avukat Şir'in itirazı sonuç verdi. Hakim, sosyal mesafe kuralının aile ve arkadaşlara değil, 3. kişilere karşı uygulanması gerektiğini belirterek cezayı iptal etti

Pandemi yasaklarında sosyal mesafe kurallarına uymadıkları iddiasıyla binlerce insana ceza kesildi / Fotoğraf: AA

Kovid-19 vakaları bugünlerde yine artışta.

Hâl böyle olunca yeniden sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarıları da artıyor.

Pandemi yasaklarının olduğu dönemde çok sayıda kişiye sosyal mesafe kuralına uymadıkları veya sokağa çıkma yasaklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası kesilmiş, bunlar tartışma konusu olmuştu.

Bu cezaya çarptırılan kişilerden biri de İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Cankat Şir'di.

Şir, Nisan 2020'de Şişli'ye bağlı Perpa bölgesinde bir restorana öğlen yemeği için girdi. Bir süre sonra da bu restorana polis baskını yapıldı.

Dönemin genelgesine göre kapalı olması gereken restoran açıktı ve orada arkadaşlarıyla yemek için bulunan Cankat hakkında "sosyal mesafeyi ihlal etmek"ten dolayı tutanak tutuldu.
 

şir.jpg
Cankat Şir / Fotoğraf: Twitter


"Sosyal mesafe kuralının üçüncü kişilere uygulanması gerek"

Aradan bir sene geçtikten sonra herhangi bir tebligat yapılmadan Avukat Cankat Şir'in banka hesabına haciz kondu ve en üst sınırdan (3 bin 180 lira) idari para cezası tesis edildi.

Banka hesabına haciz konduğu sırada elinde hiçbir yasal dayanak, tebligat veya ihtar olmayan Cankat Şir, önce cezayı ödedi; daha sonrasında ilgili karakoldan tutanakları temin etti ve akabinde Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu.

Altı ayın sonunda İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği "Sosyal mesafe kuralının üçüncü kişilere karşı uygulanması gerektiği, aile üyeleri ve arkadaşlar yönünden bu kuralın uygulanamayacağı" gerekçesiyle, vekalet ücretiyle birlikte 3 bin 180 TL'lik idari para cezasının tamamının kaldırılmasına hükmetti.

"Anayasal ilke ve esaslara atıf yapılarak iptal edilmeliydi"

Söz konusu kararı sosyal medya hesaplarından da duyuran, Ceza Hukuku Akademisi ekibinden Avukat Mehmet Zengin, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada kararın olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi. 
 

mehmetzengin.jpg
Mehmet Zengin / Fotoğraf: Twitter


"Temeli hukuka aykırı olan bir iş ve eylemler bütününün tamamı da hukuka aykırı olacaktır" diyen Zengin, "Pandemi ile ilgili olarak uygulanan yasakların tamamı anayasal hakların özüne müdahale teşkil ettiği için bu hakların sınırlanma yöntemlerinde gerekli ölçütlere riayet edilmemiştir" açıklamasını yaptı. 

Zengin'e göre olması gereken, anayasal temeli de olmayan bu yasaklardan dolayı uygulanacak bütün yasakların usul problemi nedeniyle anayasal ilke ve esaslara atıf yapılarak iptal edilmesi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU