Prematüre bebeklerde göbek bağını kesmeden önce 60 saniye beklemek hayat kurtarıyor

"Bu yöntemle erken doğan her 20 bebekten biri büyük bir sakatlık olmadan hayatta kalacaktır"

Uzmanlara göre dünya genelinde her yıl 15 milyon bebek erken doğuyor (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre yenidoğanların göbek bağlarını kelepçelemek için sadece 60 saniye beklemek, prematüre bebeklerin hayatta kalma şansını artırıyor.

Yedi ülkede 25 hastanede yapılan deneyler, bu yöntem sayesinde erken doğanların bebeklik döneminin ilk iki yılında ölüm ve sakatlık riskinin neredeyse 5’te bir oranında azaltılabileceğini ortaya koydu.

Avustralya’daki Sidney Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, 1600 prematüre bebeğin dünyaya geldikten sonra iki yıl boyunca kaydedilen sağlık verilerini inceledi

Araştırmacılara göre kordonu kelepçelemeden önce bir dakika beklemek, bebeklerin oksijen seviyesini iyileştiriyor ve enfeksiyonların kontrol altında tutulmasını sağlıyordu.

Zira bu sayede bebeğin vücuduna plasentadan kırmızı kan hücrelerini, bağışıklık hücrelerini ve kök hücreleri içeren kan akışı daha uzun süre korunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok doğumda göbek kordonunu keserek bebeği plasentadan ayırmak rutin bir işlem. Bu prosedürde genellikle ilk önce kordon steril bir kelepçeyle sıkıştırılıyor. Bebeğin göbeğine bağlı olan ufak bir kısım, birkaç gün boyunca kalabiliyor.

Önceki araştırmalar da bu işlemin geciktirilmesinin bebeklerin ilk günlerinde hayatta kalmasını sağlayabileceğine işaret etmişti.

The Lancet Child and Adolescent Health adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırma ise bir adım ileri giderek yaklaşık 10 hafta erken doğan bebekleri iki yıl boyunca takip etti.

Araştırmaya katkı koyan hastane personelinin yaklaşık yarısı, bebeklerin göbek bağlarını kesmeden önce 60 saniye bekledi. Diğerleri ise bu işlemi doğumdan sonraki 10 saniye içinde yaptı.

Bulgular, kelepçelemeyi geciktirmenin yenidoğanın erken çocukluk döneminde ölme veya büyük sakatlık geçirme riskini yüzde 17 oranında azalttığını ortaya koydu.

Ayrıca bebeklerin doğumdan sonra kan nakline ihtiyaç duyma olasılığı da yüzde 15 azalıyordu.

Sidney Üniversitesi'nden Biyoistatistik Uzmanı Dr Kristy Robledo, "Kalp masajı gerekmeyen çok erken doğmuş bebeklerde kordonu kelepçelemeden önce bir dakika beklemeyi hedefleyerek, önümüzdeki 10 yılda fazladan 50 bin kişinin büyük bir sakatlık geçirmeden hayatta kalmasını sağlayabiliriz" diye konuştu:

Başka bir deyişle, erken doğan her 20 bebekten biri büyük bir sakatlık olmadan hayatta kalacaktır.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Sidney Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU