Yeşil sahalarda kazanılan fair-play ödülünden TBMM'deki yumruklu kavgalara: Alpay Özalan

Bir dönem fair-play ödülü alan, Türkiye'yi Avrupa ve Uzakdoğu'da temsil eden yeşil sahaların eski isimlerinden Alpay Özalan, TBMM'de çıkan kavgada attığı yumrukla gündemde

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda İçişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerine çıkan kavga damga vururken, tartışmaların odağındaki isim ise AK Parti İzmir Milletvekili ve eski milli futbolcu Alpay Özalan oldu.

Görüşmeler esnasında söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Şehitleri alkışlatıyormuş gibi kendini alkışlatma çakallığına kapılmayın" ifadelerinin tetiklediği kavgada Özalan'ın, Özel'in üzerine yürüdüğü ve yaşanan arbedede Özalan'ın yumruğu havadayken çekilen görüntü medyada geniş yer buldu.

Özalan'ın hareketi muhalefet cephesinden yoğun eleştiri alırken iktidar kanadından konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

 

 

TBMM'deki kavgayla yeniden gündeme gelen Özalan, sosyal medya kullanıcıları tarafından da eleştirilirken, geçmiş dönemde neler yaptığı da merak konusu oldu.

Altay'da futbola başladı, kısa sürede İstanbul'a transfer oldu

29 Mayıs 1973'te İzmir'de doğan Özalan, Altay'da başladığı futbol kariyerinde kazandığı şampiyonluklar, gördüğü kartlar ve sahadaki hırçın tavırlarıyla hatırlanıyor.

1991-92 sezonunda 3. Lig ekiplerinden Soma Linyitspor'a kiralanan Özalan ilk profesyonel sözleşmesine burada imza attı. 

Kariyerinin ilk resmi maçına 8 Eylül 1991'de Çeşmespor karşısında çıkan Özalan, bu müsabakada ilk golünü kaydetti.

Soma Linyitspor'da bir sezonu tamamlayan Özalan, sonrasında Altay'a geri döndü ve 30 Ağustos 1992'de Galatasaray karşısında forma şansı bularak ilk Süper Lig deneyimini yaşadı.

Altay'daki performansıyla adından söz ettiren Özalan, Beşiktaş'ın teklifiyle rotasını İstanbul'a çevirdi.

19 Eylül 1993'te Bursaspor'a karşı ilk kez Beşiktaş formasıyla sahaya çıkan Özalan, söz konusu sezonda Kupa Galipleri Kupası'nda da siyah-beyazlı formayla Avrupa deneyimini tecrübe etti.

1993-94 sezonunda Beşiktaş'ın Galatasaray'ı saf dışı bırakarak Türkiye Kupası'nı kazandığı maçların ilkinde 54. dakikada kırmızı kart gören Özalan, rövanş karşılaşmasında 72. dakikada oyuna girmesine karşın 83. dakikada takımına galibiyeti ve kupayı getiren golü kaydetti.

1993-99 yılları arasında 193 kez giydiği Beşiktaş formasıyla 13'er gol ve asist kaydeden Özalan, kariyerinin en parlak günlerini de yine İstanbul temsilcisiyle yaşadı.

1994-95 sezonunda Süper Lig şampiyonluğu yaşayan Özalan, 2 Türkiye Kupası ve 2 kez de Süper Kupa zaferine ortak oldu.

Hırçınlığıyla bilinen Özalan, Beşiktaş'ta oynadığı dönemde 38 sarı kart, 3 kez ikinci sarı kart ve 2 kez de doğrudan kırmızı kart gördü. 

 

Alpay Özalan-AA.jpg
Özalan, futbolu bıraktıktan sonra Samsunspor, Eskişehirspor ve 21 Yaş Altı Milli Takımı'nı kısa süre çalıştırdı / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş'tan ayrıldı Siirt Jetpa üzerinden Fenerbahçe'ye geçti

Tarihler 1 Temmuz 1999'u gösterdiğinde Beşiktaş ile yollarını ayıran Özalan, dönemin meşhur takımlarından Siirt Jetpaspor'a transfer oldu ancak direkt Fenerbahçe'ye kiralandı.

Sarı-lacivertli ekipte 1 sezon geçiren ve 32 maçta süre alan Özalan, 3 gol, 4 asist üretirken, 8 sarı, 2 de kırmızı kart gördü. 

Sezon sonu İstanbul temsilcisiyle yol ayrımına gelen Özalan, Premier Lig ekiplerinden Aston Villa'ya transfer olarak Tugay Kerimoğlu'nun ardından Birleşik Krallık'a giden ikinci futbolcu olarak tarihe geçti.

Premier Lig serüveni

Beşiktaş ve Fenerbahçe serüveninin ardından Premier Lig'e geçiş yapmayı başaran Özalan, 4 yıl kalacağı Aston Villa ile ilk karşılaşmasına Leicester City karşısında çıktı.

Birleşik Krallık'taki ilk senesinde 36 maçta forma giyen Özalan, sezonu 11 sarı kartla tamamladı.

İkinci sezonunda Inter Toto kupasında zafere ulaşan Aston Villa kadrosunda yer alan Özalan, ağır sakatlık geçirmesine rağmen 24 maçta forma şansı bulabildi.

Premier Lig'deki üçüncü yılında kulüp yönetimi ve taraftarlarla sorun yaşayan Özalan için işler yolunda gitmiyordu. 2002-03 sezonunda sadece 5 maçta takımda yer bulabilen Özalan, iki sarı kart görerek yılı tamamladı.

Özalan için Birleşik Krallık serüveni 2003-04 sezonunda tamamlanacaktı.

20 Eylül 2003'te Charlton Athletic ile oynanan maçta tribünlerden tepki gören Özalan, takımının tek golünü atması sonrası taraftarlara "sus" işareti yaparak tepkilerin odağında kaldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Premier Lig'den Uzakdoğu'ya gitti, şampiyonluk yaşadı

2002'de Dünya Kupası üçüncüsü olan Türkiye'nin kadrosunda yer alan Alpay Özalan, Güney Kore ve Japonya'da ciddi bir hayran kitlesine ulaştı.

2004 yılının ocak ayında Güney Kore'nin Incheon United ekibiyle anlaşan Özalan, aynı yıl Japonya'nın Urawa Red Diamonds takımına transfer oldu.

Özalan, Uzakdoğu serüveninde Asya'da yılın defans oyuncusu seçilmesine karşın 7 maçta 3 kez kırmızı kart görmesiyle akıllarda kaldı.

Milli futbolcu, Urawa Red Diamonds ile Japonya'da kupa sevinci yaşadı.

Kulüp yönetimiyle sorunlar yaşayan Özalan yönünü bu kez Almanya'ya çevirdi.

2005-2008 yıllarında Köln'de forma giyen Özalan, Almanya'daki ilk sezonunda Hamburg'lu Guy Demel'e attığı dirsek nedeniyle federasyon tarafından 4 maçla cezalandırıldı. İlk sezonu 17. bitiren Köln küme düşse de Özalan takımdan ayrılmadı ve Bundesliga 2'de kariyerini sürdürdü.

Tarihler 2008'i gösterdiğinde Özalan, aktif futbolculuk kariyerini sonlandırdı.

 

 

UEFA'dan fair-play ödülü aldı Türkiye'de yumurta fırlatıldı

Futbolculuk kariyerinde ilk kez 15 Şubat 1995'te A Milli Takım formasını giyen Alpay Özalan, toplam 90 kez Türkiye adına mücadele etti.

2002'de Dünya Kupası üçüncülüğü kazanan, EURO 96 ve EURO 2000'de forma giyme başarısı gösteren Özalan, 1996'da Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanan Hırvatistan maçındaki hareketi, olaylı İsviçre maçındaki İstiklal Marşı okuma şekli ve EURO 2004 Elemeleri'nde David Beckham ile yaşadığı gerginlikle hatırlanıyor.

Tarihler 1996'yı gösterdiğinde Türkiye, Hırvatistan ile EURO 96 finallerinde karşı karşıya geldi ve bu maçtaki hareketi Alpay Özalan'a UEFA fair-play ödülünü getirdi.

Birleşik Krallık'ta düzenlenen EURO 1996 ile tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı kazanan Türkiye, organizasyonu sıfır gol ve sıfır puanla tamamlasa da turnuvaya Alpay Özalan ile damga vurdu.

Gruptaki ilk maçında Hırvatistan ile karşılaşan Türkiye, 0-0 devam eden maçın 86. dakikasında kontra atak yedi. Herkes Alpay Özalan'ın topu önüne alan Vlaovic'i müdahale ederek düşüreceğini bekledi ancak bu durum gerçekleşmedi. Pozisyonun devamında Vlaovic, kaleci Rüştü Reçber'i mağlup ederek takımına galibiyeti getiren golü kaydetti.

Milli futbolcu, bu pozisyonda Vlaovic’i düşürseydi belki karşılaşma 0-0 sona erecek ve Türkiye ilk puanını alacaktı ancak Alpay Özalan bunu yapmadı. 

FIFA, organizasyon sonrası Hırvatistan maçındaki davranışı nedeniyle Alpay Özalan’a Fair Play ödülü verse de Türkiye kafilesi yurda döndüğünde taraftarlar Alpay Özalan'ı çürük yumurta fırlatarak karşıladı.

 

 

Beckham'ın burnuna parmağını uzattı

Dönemin en popüler oyuncularından Beckham ve Alpay Özalan'ı karşı karşıya getiren olay EURO 2004 eleme maçındaki penaltı pozisyonu sonrasında yaşandı.

Büyük Britanyalı oyuncunun penaltıyı kaçırması sonrası Beckham'a yönelen Alpay Özalan, parmağını rakibinin burnuna soktu. Yaşananlar sonrası araya giren diğer futbolcular kavgayı büyümeden yatıştırdı.

Maç sonu koridorlar bir kez daha karışırken, milli futbolcu kariyerini sürdürdüğü Birleşik Krallık'ta uzun süre tepkilerin odağında yer aldı.

Takımdan gönderilmesi için imza kampanyaları düzenlenen Özalan'ın Birmingham'da bir elektrik direğine mankenini asmışlardı.

Özalan, 2006 Dünya Kupası yolunda İsviçre ile oynanan olaylı baraj maçındaki tavrıyla da hafızalarda. Maç öncesi okunan İstiklal Marşı okurken ki hırsı ve maç sonu soyunma odasına doğru koşan Streller'e attığı tekmeyle hatırlanıyor.

Yeşil sahalardan TBMM'ye geçti

2008'de kariyerini sonlandıran ve kısa bir süre antrenörlük deneyimi yaşayan Özalan, bu alanda istediği başarılardan uzak kalması sonrası şansını siyasette denedi.

24 Haziran seçimlerinde AK Parti'den İzmir milletvekili seçilen Özalan, "Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılacak en ufak bir harekette karşılarında beni bulurlar" sözüyle milletvekilliğine adım attı.

Özalan, TBMM'de geçirdiği sürede "İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri", "İmzasının Bulunduğu Yazılı Soru Önergeleri", "İlk İmzasının Bulunduğu Meclis Genel Görüşme Önergeleri" gibi unsurlarla değil de tıpkı yeşil sahalardaki hırçın tavırlarıyla ön plana çıktı.

Ahmet Şık'ın üstüne yürüyen, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun TBMM'den çıkarılması için ön planda mücadele eden Özalan, son olarak Özgür Özel'in konuşması sonrası attığı yumrukla Meclis tarihine geçti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU