Bazı dünya liderleri COP26'ya gelmiyor olabilir ama durum o kadar vahim değil

Manşetler şüphesiz çevreci gösterilerin dramasına odaklanacak ama meçhul bürokratlar Büyük 2008 Ekonomik Krizi'nden sonraki en önemli yeni mali kurallar dizisi olabilecek şeyi tartışacak

"Boris Johnson'ın Brexit sonrası Britanya'nın uluslararası masadaki yerini belirleme hususundaki büyük fırsatının dramasını gözardı etmeliyiz" (AFP)

Kasım Glasgow'da asla eğlenceli olmayacaktı. Fakat en katı karamsarlar bile, BM'nin küresel iklim zirvesi için gelecek hafta 20 bin hükümet ve iş dünyası liderinin gelmesiyle İskoç şehrine çöken kasvetin büyüklüğünü tahmin edememişti.

Kış öncesi Avrupa, Çin ve Hindistan'da büyüyen enerji krizleri; Çin, Rusya, Brezilya ve Meksika gibi büyük kirleticilerin liderlerinin boykotu; bilim insanlarının acil eylem alınmadığı takdirde yaşanacak çevresel yıkım uyarıları ve Başkan Biden'ın alameti farikası iklim mevzuatının lime lime olması. Kovid. Bunların tümü, dünyanın yeşil enerji devrimine doğru toplu dönüşünü işaret etmesi beklenen bir yılda büyük hayal kırıklığına yol açabilecek bir sahne hazırladı.

Ne var ki Boris Johnson'ın Brexit sonrası Britanya'nın uluslararası masadaki yerini belirlemeye dair büyük fırsatının dramasını gözardı eden yatırımcılar, iklim krizinin başka bir küresel ekonomik krize yol açmasını önlemek için koordineli mali düzenleme biçiminde kararlı ilerleme kaydedilmek üzere olduğunu görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Merkez Bankası'nın, bankaların kredi portföylerini sel ve orman yangınları riskine karşı stres testine tabii tutmayı talep etme çabasını, geçen hafta Hazine Bakanı Janet Yellen liderliğindeki ABD yasa düzenleyicileri takip etti. Finansal İstikrar Gözetim Konseyi, iklim riski üzerine bankaları risk raporlamalarını geliştirmeye zorlayan bir dizi kılavuz yayımladı. Birleşik Krallık (BK) da şirketlerin net-sıfır salıma geçiş planlarını yayımlamasını gerekli kılmak için geçen hafta harekete geçti.

Bunun yatırımcılar açısından, atmosfere halihazırda salınmış karbona bağlı olarak iklim krizinin beklenen tahribatına hangi şirketlerin hazırlık olacağına ve gelecekte neyin beklediğine ışık tutuyor. Bu, mali kurumların tuttuğu tahmini 37 trilyon dolarlık (yaklaşık 350 trilyon 921 milyar TL) çevresel, sosyal ve yönetişim yatırımlarının ne kadarının önümüzdeki yıllarda kullanılacağını da bildirecek.

Atmosferden karbonu emerek depolamak veya ürünlerde kullanmak için yeni yollar geliştiren girişimcilerden, filolarını elektrikli araçlara dönüştüren dev otomobil üreticileri ile rüzgar ve güneş şirketlerine kadar bu yatırımlar, dünya çapında ekonomileri petrol ve gazdan uzaklaştırarak değiştirebilecek yeni işletmelerin kurulmasına yardımcı olacak.

Banka bilançolarında daha fazla şeffaflık sağlanması, yatırımcıların yükselen denizlerden veya daha şiddetli kasırgalardan ya da orman yangınları ve sellerden kaynaklanan tahribata karşı kimin en fazla risk altında olduğunu belirlemesine de katkı sağlayacak.

Britanyalı iklim istihbaratı firması Cervest'in yakın zamanda gerçekleştirdiği bir anket, son 5 yıl içinde iklim krizinin tüm şirketlerin yüzde 88'inin binalarını veya diğer sabit varlıklarını etkilediğini ortaya çıkardı. Sigorta şirketleri, orman yangınlarının öngörülemezliği sebebiyle Amerika'nın batısındaki ev sahipleri ve işletmelerden teminat alıyor.

Bankalar geleceğe tamamen hazırlıksız görünüyor fakat bu tür beyan zorunlulukları en azından ne tür riskler sundukları hususunda iklim yatırımcılarına daha fazla fikir verecek.

Ayrıca halihazırda fosil yakıt endüstrisi ve onu destekleyen bankaların tuttuğu, petrol, gaz ve kömür santralleri ve üretim merkezlerindeki 22 trilyon dolar (yaklaşık 210 trilyon TL) civarı meblağ da tehlikede. Pandemi sonrası işe dönen ülkeler daha fazla enerji talep ettiği için petrol fiyatları şimdi varil başına 80 doların (yaklaşık 770 TL) üzerinde rekor seviyelerde seyrediyor. Yenilenebilir kaynaklar henüz buna ayak uyduramıyor.

Fakat ABD'nin öncü varlık kuruluşlarından bazıları (Harvard ve Dartmouth'tan üniversite bağışları da dahil) fosil yakıt varlıklarını ellerinden çıkaracaklarını açıklarken, bu yatırımların "atıl varlıklar" haline gelme olasılığı, kredi verenler ve arkalarındaki sigortacılar için büyük önem taşıyor.

Avrupa, BK ve ABD'nin bu zorunlulukları dayatmak için bir araya gelmesi, Glasgow'daki COP26 etkinliğinde bir dizi başarılı toplantı açısından iyiye alamet. Manşetler şüphesiz çevreci gösterilerin dramasına ve Greta Thunberg'in dünya liderlerine ne söyleyeceğine odaklanacak ama penceresiz konferans salonlarındaki meçhul bürokratlar Büyük 2008 Ekonomik Krizi'nden sonraki en önemli yeni mali kurallar dizisi olabilecek şeyi tartışacak.

Bu dev uluslararası konferanslar birçok yönden faydalarını aşıyor. Pandemi sırasında çevrimiçi şekilde bir araya gelerek ne kadar çok şey başarılabileceğini öğrendik. Yılın en önemli ve iklim krizi açısından tüm zamanların en mühim küresel zirvesi ilan edilen COP26 açısından, küresel ısınmaya karşı mücadeleyi yolunda tutmak için bir miktar başarı unsuruna ihtiyaç duyuluyor.

Boris Johnson bunu bilmiyor olabilir ancak sadece zirveyi Kovid'e karşı mücadelemizin ortasında düzenlemekle önümüzdeki yıllarda daha feci bir ekonomik süper yayıcı hadisenin önüne geçebilir.

David Callaway, Callaway İklim İçgörüleri'nin kurucusu ve USA Today'in eski genel yayın yönetmenidir



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU