Akşener'in, İmamoğlu veya Yavaş çıkışı, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını zora soktu mu?

Akşener'in "CHP, İmamoğlu veya Yavaş'ı aday gösterirse hayır demeyiz" açıklaması siyaseti yine ısındırdı. Akşener'in açıklamasını, Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı yapılıp yapılmadığını siyaset bilimci ve kamuoyu araştırmacılarını sorduk

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener (solda) ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu (sağda) / Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, önceki gün Karar TV'de Taha Akyol ve Elif Çakır'ın Gündem Özel programında cumhurbaşkanı adaylığına dair çalışma yapmadığını, yapmayacağını belirttikten sonra İmamoğlu ve Yavaş'ın aday gösterilmesi ihtimaline dair tavrının ne olacağı sorusuna da "Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti olarak Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş'ın aday olması noktasında herhangi bir itirazımız olmaz. CHP yönetimi bize ikisinden birini önerirse hayır demeyiz" diye cevap verdi.

Sosyal medyada, Akşener'in bu açıklamasının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını zorlaştıracağı iddia edildi.

Bunu söyleyenlerin gerekçesi ise kimi kişilerce İYİ Parti'nin Ekrem İmamoğlu gibi siyasette varlığını uzun süre devam ettirebilme ve kazanması halinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni sürdürme ihtimali olan bir adaya karşın Kılıçdaroğlu'nun adaylığına daha sıcak bakacağı yönünde oldu.

Kulislerdeki iddialara göre İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun yaşı itibariyle siyaset arenasında uzun süre kalamayacağını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde ısrar etmeyeceğini ve kazansa dahi parlamenter sisteme dönerek sembolik cumhurbaşkanı olmayı kabul edeceğini düşünüyor. Bu nedenle İmamoğlu gibi siyaseti uzun yıllar domine etme ihtimali olan bir isim yerine Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakıyordu.

Taa ki Akşener'in son açıklamasına kadar. Akşener'in son açıklamasıyla bu iddialara bir nevi cevap verdi. Hatta bu yolla Kılıçdaroğlu'nun adaylığını savunanların tezleri zayıflardı.

Peki gerçekten de Akşener'in açıklaması öylesine bir cevap mı yoksa sosyal medyada iddialara konu olacak kadar anlam ve mesaj içeriyor mu?

Soruları CHP'yi yakından takip eden isimler cevapladı.

 

"Akşener, seçimi farkla kazandırma olasılığı düşük adaya sıcak bakmaz"

Onlarda biri de siyaset bilimci Özgün Emre Koç oldu. Koç, Akşener'in programdaki sözlerinin medyada yer almasının ardından aynı gün (25 Ekim 2021) attığı tweette "Akşener, Kılıçdaroğlu'nu aday yapmak isteyenlere karşı hamle yaptı" iddiasında bulundu.

Koç'a göre, Akşener'in programda İmamoğlu ve Yavaş'tan bahsetmesinden daha önemli bir ifadesi var. "Tek aday olmalı. Kesinlikle seçilecek, eksiksiz bir aday olmalı" vurgusunun yapıldığını dile getiren Koç, "Bu ifadeyle birlikte değerlendirecek olursak Akşener'in seçimi büyük bir farkla kazandırma olasılığı düşük olan bir adaya sıcak bakmadığı sonucunu çıkarabiliriz" dedi. 

özgün emre.jpg
Özgün Emre Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklemediği kanaatindeyim"

Konunun önceki değerlendirmeyle birlikte ele alınması halinde Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklemediği sonucuna çıkabileceğini aktaran Koç, "Çünkü her ne kadar Kemal Bey tarif edilen ideal cumhurbaşkanı adayına uygun bir devlet adamı profili çizse ve son dönemde başarılı bir iletişim kampanyası yürütse de kendisi hakkında uzun yıllardır oluşturulan olumsuz imaj nedeniyle aşmakta güçlük çektiği sosyolojik bariyerler var. Mevcut araştırmalar, Kemal Bey seçimi kesinlikle kazandırır sonucunu vermiyor. En azından şimdilik durum böyle" diye konuştu.

"Akşener, AK Parti tabanının ve kararsızların oy vermesini kolaylaştıracak adayı tercih eder"

İYİ Parti'nin hedef seçmen kitlesinin AK Parti tabanı ve buradan kopan kararsız seçmen olduğunu da kaydeden Koç, şöyle devam etti:

"Siyaset ve söylemlerini buraya göre belirliyor. Seçimi farklı şekilde kazandıracak olan seçmen de burada. Dolayısıyla bu kitlenin oy vermesini kolaylaştıracak bir adayı tercih edeceğini düşünüyorum. İmamoğlu ve Yavaş'a kapıyı açık bırakıyor ancak henüz adı geçmeyen bir aday ortaya çıkacaksa da buna ilişkin kıstasları net, çıtayı yüksekte tutuyor." 

özkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Akşener, aday önermeyi CHP'ye bıraktı"

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz ise Akşener'in son açıklamasının Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı olduğu anlamı taşımadığı görüşünde. 

Özkiraz, bu açıklamayla CHP'nin dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun önereceği adaylara kapıyı kapatamadığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanı adayı önerisini CHP'ye dolayısıyla Kılıçdaroğlu'na bıraktığını söylüyor" ifadelerini kullandı. 

"Akşener, aday belirlemede CHP'nin önünü açtı"

Kılıçdaroğlu'nun adaylık tartışmalarının gündeme geldiği süreçte Cihan Paçacı gibi kimi İYİ Parti yetkililerinden gelen kendilerine danışılmadığı yönündeki eleştirilere karşı Akşener'in sessiz kalarak CHP ile bir gerilim yaşanmasının ve ittifakın zarar görmesinin önünü kestiğini dile getiren Özkiraz, son açıklamayla da aday önerme noktasında CHP'nin önünü açtığını savundu.

"Çok aday olmasından Kılıçdaroğlu da memnun"

İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylık ihtimalinin güçlenmesinin Kılıçdaroğlu'nun adaylık şansını azaltmayacağını ileri süren Özkiraz, "Tam tersine Kılıçdaroğlu da bunu istiyor. Bizim seçimi kazanabilecek 3-4 adayımız var. Kadrolarımız sağlam mesajı vermiş oluyor" şeklinde konuştu.

ihsan.jpg
İhsan Aktaş / Fotoğraf: AA

 

"CHP, kazanmadığı takdirde gelip genel merkezi teslim alacak aday istemiyor"

Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş da İmamoğlu'nun İBB Başkanı seçildikten sonra İYİ Parti ile olan dayanışmasının CHP ile olandan daha sağlam olduğunu öne sürdü. Aktaş, "Meral Hanım başbakan adayı olduğunu söylerken cumhurbaşkanı adayı fiilen İmamoğlu" iddiasında bulundu.

CHP'nin buna karşın kurumsal kimliğine uygun kendi adayını çıkarmak istediğini vurgulayan Aktaş, "CHP'nin burada iki amacı var. Birincisi kazanmak. Ancak kazanmadığında Muharrem İnce gibi örneğinde olduğu gibi 'Köroğlu geldi genel merkezi bastı' türünden partiyi teslim alacak bir aday istemiyor" yorumu yaptı. 

"İmamoğlu da Akşener de İnce'nin pozisyonuna bakıp ders çıkarmaları gerek"

Buna karşın Akşener'in açıklamasının Kılıçdaroğlu'nun adaylık ihtimalini düşürmediğini öne süren Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı:

Akşener de İmamoğlu da CHP'yi tanımıyor. Yüzde 30 alan bir İnce'yi yüzde 1'e mahkum edebiliyorsa CHP kolay bir lokma değildir. Ortada sabah erken kalkanın kurumsalıyla oynayabileceği bir parti yok ortada. İmamoğlu ve Akşener CHP'yi fazla fazlaca hafife alıyorlar. İnce'nin pozisyonuna bakıp ders çıkarmalarını gerektiğini düşünüyorum.

murat sarı.jpg
Murat Sarı / Fotoğraf: Twitter

 

"Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın oyları birbirlerine çok yakın"

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı da Akşener'in açıklamasının Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı olarak görülmesinin yanlış olduğu görüşünde.

 

kemalimamoğlumansur.jpg
CHP'nin adayları arasında Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın adları geçiyor / Fotoğraf: AA

 

"Yerel seçimden sonra İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığına karşıymış gibi görünen açıklamasını düzeltmiş oldu"

"Şu an üç aday var. Millet İttifakı, en yüksek oyu nasıl bir cumhurbaşkanı adayı ile alırızın peşinde. Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu'nun oyları birbirine çok yakın" ifadelerini kullanan Sarı, şunları söyledi:

Bugün de diğer iki isimde aday olursa kabul ederim diyor. Akşener, yerel seçimlerden sonra İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu gündeme geldiğinde 'İstanbul ve Ankara'yı nasıl bırakalım' demiş bu açıklama belediye başkanlarının adaylığına karşı olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Bu açıklamayla yerel seçimden sonra yaptığı o açıklamayı düzeltiyor ve CHP aday gösterirse kabul ederim diyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU