Facebook, Instagram ve YouTube, Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun videosunu kaldırdı

Aşı karşıtlarının takdirini toplayan lider, daha önce de maça alınmadı ve yemeğini sokakta yemek zorunda kaldı

Jair Bolsonaro, pandemiyle mücadeledeki performansı nedeniyle yoğun eleştiriler alıyor (AFP)

Facebook, Instagram ve YouTube, paylaşımında Kovid-19 aşılarıyla AIDS arasında bağlantı olduğunu öne süren Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun gönderisini dün kaldırdı.

Geçen haftalarda aşı yaptırmamaya karar verdiğini söyleyen Bolsonaro, 21 Ekim'de Facebook'ta yaptığı konuşmada "Birleşik Krallık (BK) hükümetinin resmi raporlarının, iki doz aşı yaptıranlarda AIDS'in beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini gösterdiğini" öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknoloji devleri, koronavirüsle ilgili yanlış bilgi içerdiği gerekçesiyle Bolsonaro'nun videosunun kaldırıldığını açıkladı.

BK hükümeti de Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada 66 yaşındaki Bolsonaro'nun iddialarını yalanladı.

Brezilya Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Derneği, Kovid-19 aşılarıyla AIDS arasındaki bağlantıya dair bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

Bolsonaro'nun başı teknoloji devleriyle ilk kez belaya girmiyor. Facebook, Twitter ve YouTube, Bolsonaro'nun koronavirüsle ilgili yanıltıcı bilgi içeren paylaşımlarını daha önce birkaç kez kaldırmıştı.

Bolsonaro Temmuz 2020'de koronavirüse yakalanmış, o tarihten itibaren pek çok kez antikor seviyesinin yüksek olduğunu ve aşıya ihtiyaç duymadığını öne sürmüştü.

Devlet Başkanı, geçen ay New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler zirvesinde bölgede restoran gibi kapalı alanlarda uygulanan aşı zorunluluğu kuralı nedeniyle sokakta ayakta pizza yerken görüntülenmişti.

Brezilya Birinci Futbol Ligi (Serie A) ekiplerinden Santos'un taraftarı olan Bolsonaro, bir süre önce de takımının maçını izlemek istemiş ancak stadyuma alınmamıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Sputnik International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU