Türk futbolunun son yıllarda gündemini sık sık meşgul eden hakem konusunda kulüpler, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yaptığı toplantılar sonucu yenilik kararı aldı.
Yapılan görüşmelerde Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) yapısına ve işleyiş sistemine yönelik yenilikler getirilmesi planlanıyor.
Kulüpler Birliği Vakfı ve TFF yeniden yapılandırmak için yaptıkları görüşmelere Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı'yı davet etmedi.
Tatlı, toplantılara davet edilmemesi ve yapılacak reformların önünün açılmasını gerekçe göstererek istifa kararı aldı.
Son 20 yılda 14 MHK görev aldı
Türkiye'de birçok dönemde futbolda hakem kararları tartışma yaratırken, yapılan eleştiriler önce sahadaki hakemlere ardından Merkez Hakem Kurulu'na yöneliyor.
Ülkenin son 20 yılında Merkez Hakem Kurulu 14 kez değişirken, hakem tartışmalarının dışına bir türlü çıkılamaması en önemli sorunların başında yer alıyor.
Süper Lig maçlarındaki yaşanan hakem hatalarının artması, Kulüpler Birliği Vakfı'nı da harekete geçirdi.
MHK'nın yapısında değişikliğe gidilmesi fikrine olumlu karşılık veren TFF, ortak çalışmayla yeni bir yapılanma modeline gitmeye hazırlanıyor.
Kulüpler, sık sık başkan ve yönetim değişikliğinin bir sonuç getirmemesine vurgu yapıyor.
VAR hakemleri ile saha hakemleri ayrılıyor
Diğer yandan kesin bir çözüm bulunana kadar MHK'nın hakem atama sistemi olan üçlü hakem atama yerine tüm üyelerin belirlemesiyle hakem ataması yapılması gerektiği savunuluyor.
Ayrıca maçlara atanacak hakemlerin, karşılaşmaların zorluk derecesi de dikkate alınarak kura ile belirlenmesi gerektiği belirtilenler arasında.
Bir diğer öneri de sezonun bitmesiyle aralarında üst düzey hakemlerin de yer aldığı birçok hakemin görevi bırakması yönünde oldu.
Kulüplerin yapılmasını istediği yeniliklerden biri de VAR hakemleri ile saha hakemlerinin ayrılması. Buna göre yeni bir VAR biriminin kurulması ve burada görev alacak hakemlerin sahada yer almaması gerektiği vurgulanıyor.
Müsabakalarda tutulan gözlemci ve hakem raporlarının her hafta açıklanarak daha şeffaf bir yönetim anlayışı da talepler arasında.
"Kulüpler aşırı derecede MHK'yı ve hakemleri baskı altına almak istiyor"
Spor yazarı ve hakem yorumcusu Ömer Faruk Ünal, Serdar Tatlı'nın istifasını ve Türkiye'nin hakem sorununu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
MHK Başkanı Serdar Tatlı'nın üzerinde baskı kurulduğunu ve Kulüpler Birliği Vakfı'nın eleştirilerinin artmasıyla sürpriz şekilde istifa ettiğini belirtti.
Kulüpler Birliği Vakfı'nın baskı artırması üzerine kaçınılmaz olarak sürpriz yaşadığını ifade eden Ünal, "TFF'nin resmi internet sitesinden yayımlanmadı. Kendi bireysel olarak istifa ettiğini beyan etti" dedi.
"Federasyon buna hazırlıksız yakalandı" diyen Ünal, "Kulüpler Birliği Vakfı, Serdar Tatlı'yı her halükarda destekledi. İhaleyi de hakemlere kesti. Tatlı'dan başka şeyler de istediler ki artık dayanamadı. Hakemlerin tayininde, eğitimde büyük hatalar yaptı. Hiçbiri kabul görmedi" şeklinde konuştu.
"Bazı başkanlar ile TFF'deki bazı isimler elini çekmediği sürece bu değişmez"
Kulüplerin MHK'ya değil hakemlere tepkili olduklarını kaydeden Ünal, "Türkiye'nin ne MHK problemi var ne de hakem problemi var" diyerek şöyle devam etti:
Türkiye'de kulüp yönetimleri problemli. Bu adamların ruh halleri normal değil. Hakemlerimiz çok kötü değil. MHK'mız çok kötü değil. Kulüpler çok aşırı derecede MHK'yı ve hakemleri baskı altına almak istiyorlar. Kulüpler Birliği'ndeki bazı başkanlar ile TFF'deki bazı isimler elini çekmediği sürece bu değişmez.
"Hiçbiri çare olmaz çünkü bunlar adalet istemiyor"
Kulüpler Birliği Vakfı'nın MHK'nın yapısal değişiklikleriyle ilgili TFF'ye sunduğu önerilerin de getirmeyeceğini aktaran Ünal, şu eleştiriyi yaptı:
Hiçbiri çare olmaz çünkü bunlar adalet istemiyor. Hakem hataları dünyanın her yerinde olmuştur ve olacaktır. Avrupa'ya çıkıyoruz ve boyumuzun ölçüsünü alıyoruz. Diyelim ki Türkiye'de "Dört Büyükler"in hakkı gasp ediliyor, her yıl hakem kararlarıyla 3-5 puanınız çalınıyor. Bizim futbolumuzun sorunu keşke hakem meselesi olsa. Türkiye'de yorumcular da hakemlere baskı kurup yanlış yönlendiriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Plan, proje yok ama 'yeni Cüneyt Çakır'lar yetiştireceğiz' diye çok yuvarlak laflar var"
2000'li yılların başından itibaren Türkiye'de MHK'nın 14 kez değiştiğini hatırlatan Ünal, "Bir istikrarımız yok. Bazen UEFA'nın bazı eğiticileri davet ediliyor. Takip ediyorlar burada olup biteni. Bir MHK'nın görev süresi ortalama 1 yıl bile değil. Bakıyoruz Türkiye'de bir istikrar yok problem var. Her gelen MHK kendine göre bir şeyler yapmak istiyor. Plan, proje, program yok ama 'Yeni Cüneyt Çakır'lar yetiştireceğiz' diye çok yuvarlak laflar var. Nereye yetiştiriyorsunuz? Bu ağaçta yetişmiyor. Plan ve program olması lazım bu da yok" şeklinde görüş belirtti.
"Sürekli 'genç hakem' diyorlardı değil mi, ne oldu şimdi?
Türkiye'de "Dört Büyükler"in kendi aralarında oynadıkları maçlar için tecrübeli hakemlerin görev alması gerektiğini ancak son yıllarda genç hakemlerin bu karşılaşmalara atandığını ve tartışmaların arttığını aktaran Ünal, Trabzonspor-Fenerbahçe maçından örnek verdi:
Bugün Türkiye'de bir Trabzonspor-Fenerbahçe maçını yönetmek için minimum 10 yıla ihtiyaç var. Şimdi Trabzonspor-Fenerbahçe maçına genç bir hakem verdiler bu hafta ne oldu? Bu kolay değil. 2004'te Fırat Aydınus ilk derbisini yönetmişti. Aradan 17 yıl geçti şimdi yine Aydınus'a dönüyorsun. Bir hakemin gelişimini tamamlayıp derbi yönetecek noktaya gelebilmesi için 2-3 yıl yetmez. Kolay değil o noktaya gelmek. Sürekli 'genç hakem' diyorlardı değil mi? Ne oldu şimdi? Bu işler öyle 'genç hakem gelsin', 'tecrübeli hakem olsun' sözüyle olmuyor. Bu bir zaman meselesi.
"Nasıl futbolda altyapıdan bir şey gelmiyorsa hakemlikte de aynı"
Türk hakemliğinin Süper Lig'de maç yönetecek hakem bulmakta sıkıntı yaşayacağını, bu konuda altyapı programının da yetersiz olduğunu öne süren Ünal, "Altyapı için hiç kimsenin bir gayreti, emeği yok. Nasıl futbolda altyapıdan bir şey gelmiyorsa hakemlikle ilgili de aynı. Son 10 yılda FIFA listelerine baktığımızda hepsi tutarsız. Hep yaşlı hakemleri FIFA listesine alıyorsun, orayı gençleştiremiyor, yeni namzetler bulamıyorsun. Çok radikal, çok köklü değişiklikler gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Hem kulüplere hem de federasyona pabuç bırakmayacak bir başkan olmalı"
MHK'nın başına çok güçlü bir ismin gelmesi gerektiğine dikkat çeken Ünal, TFF'ye şu öneriyi sundu:
Yabancı MHK Başkanı teklif ediyorum. İspanya'dan, İtalya'dan hakemliği yeni bırakmış, genç bir isim gelebilir. Bir diğer önerim de hakem kökenli olmayan, sosyal ve ekonomik olarak çok güçlü bir figür olması lazım. Hem bu kulüplere hem federasyona hem de medyaya pabuç bırakmayacak, dik duracak biri olması lazım.
© The Independentturkish