Kanada kabul edeceği Afgan mülteci sayısını iki katına çıkardı

Kuzey Amerika ülkesi daha önce de yaklaşık 40 bin Suriyeli sığınmacıya kucak açmıştı

Afganistan'da Kanada ordusuyla çalışan tercümanlar, bu ay başkent Ottava'da protesto düzenleyerek ülkeye daha fazla mültecinin kabul edilmesi çağrısı yapmıştı (Reuters)

Kanada, kabul edilecek Afgan mülteci sayısını iki katına çıkartarak 40 bin yaptı.

Dışişleri Bakanı Marc Garneau kararı, 27 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ağustosta Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından 20 bin Afgan'ı kabul edeceklerini açıklamıştı.

Ancak insani yardım kuruluşları bu sayının artırılması için bir süredir baskı yapıyordu. Trudeau liderliğindeki Liberal Parti de 20 Eylül'deki federal seçimleri için yaptığı kampanyada sayıyı artırmak istediklerini bildirmişti.

Öte yandan Garneau'nun ifadeleri, bu konudaki ilk resmi açıklama oldu.

Garneau, "Kanadalılar, Taliban yönetimi altında yaşamak istemeyen; demokrasi, insan hakları ve cinsiyet eşitliği için savaşmayı tercih edenlere kapılarının açık olduğunu bir kez daha gösterdi" diye konuştu.

Kanada'nın Kasım 2015 - Aralık 2016 tarihleri arasında yaklaşık 40 bin Suriyeli mülteci kabul ettiğine işaret eden Garneau, benzer bir programın uygulanacağını ifade etti.

Program çerçevesinde isteyen Kanadalılar, Suriyeli sığınmacılarda olduğu gibi Afganlara sponsor olarak ülkeye yerleşmeleriyle ilgilenebilecek.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU