Justin Trudeau seçimleri kazandı fakat partisi çoğunluğu sağlayamadı

Trudeau'nun Liberal Partisi, Kanada Avam Kamarası'ndaki 338 sandalyenin 157'sinde lider konumda görülüyor

Justin Trudeau seçim sonrası konuşma yaparken yanında ailesi de vardı (AFP)

Medyada yapılan erken tahminler, Liberal Parti'nin pazartesi günkü seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanmasıyla Justin Trudeau'nun Kanada Başbakanı olmaya devam edeceği yönünde. Ancak partinin salt çoğunluğu elde edip etmeyeceği henüz belli değil.

Reuters'ın bildirdiğine göre Liberal Parti, Kanada medyasının tahminlerine paralel biçimde Avam Kamarası'ndaki 338 sandalyenin 157'sinde lider konumda (Kanada saatiyle 02.30'da açıklanan verilere göre -ed.n.).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trudeau liderliğindeki Liberal Parti, hükümetin pandemiye yanıtına yönelik halk desteğini arkasına alarak salt çoğunluk elde etme umuduyla erken seçim çağrısında bulunmuştu. Fakat kamuoyu anketlerindeki farkın seçim günü yaklaştıkça azalması üzerine Liberaller nihayetinde Muhafazakarları meclisten uzak tutacak bir seçim kampanyası yürütmüştü.

Liberallerin çoğunluk olmaksızın iktidara geri dönecekleri giderek daha açık hale gelirken Trudeau, bu sabah erken saatlerde konuşma yaptı ve seçmenlere destekleri için teşekkür etti.

Yaklaşık 10 dakika uzunluğundaki konuşmada Trudeau şunları söyledi:

Hepinize teşekkür ederim. Kanada'yı bu pandemiden çıkarıp önümüzdeki daha parlak günlere taşımamız için bizi açık bir yetkiyle yeniden görev başına getiriyorsunuz. Dostlarım, biz de tam olarak bunu yapmaya hazırız.

Konuşma sırasında kendisine eşi ve çocuklarının eşlik ettiği Trudeau, Kanadalıların Kovid krizinden çıkmak için "ilerici" bir yol seçtiğini söyledi. Başbakan, gazetecilere verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

Oy sayımı henüz bitmedi ama bu gece gördüğümüz şey, milyonlarca Kanadalının ilerici bir plan seçtiğidir. Bazıları bölünmeden bahsetti ama benim gördüğüm bu değil. Geçen haftalarda ülke genelinde gördüğüm şey bu değil.

Kanadalıların bu pandemiyi sona erdirmek için, gerçek iklim eylemi için, günlük 10 dolarlık çocuk bakımı yardımı için, orta sınıf ailelerin ulaşabileceği evler için, uzlaşma yolundaki ortak yolculuğumuz için kararlılıkla birlik olduğunu görüyorum.

Bütün bunları gerçekleştirmek için parlamenterleri seçtiniz ve ekibimiz, hükümetimiz hazır.
 


Muhafazakarlar kendilerini tecritlere ve aşı zorunluluğuna karşı olarak konumlarken, Trudeau da Kanadalıları "bilimi takip eden" bir hükümete oy vermeye çağırmıştı.

Muhafazakar Parti Lideri Erin O'Toole aşılanmayı kişisel sağlık kararı olarak nitelendirmiş,. ayrıca partinin adaylarına da aşı baskısı kurmamıştı.

ABD gibi ülkeler bile kapılarını göçmenlere kapatırken Trudeau, 2015'teki ilk iktidarından bu yana göçmenlere kucak açıyor. Dönüm noktası niteliğindeki diğer politikalar arasında marihuananın yasallaştırılması, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla karbon vergisi getirilmesi ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmadan çekilme tehditlerine karşın ABD ve Meksika'yla var olan serbest ticaret anlaşmasının korunması için mücadele edilmesi yer alıyor.

Seçimlerin iki yıl erken yapılması çağrısı, Trudeau'nun istikrarlı bir azınlık yönetimine liderlik etmesine karşın yapılmıştı. Muhalefet bu kararı, Başbakan'ın kişisel hırsı olarak eleştirmişti.

Analistler, çoğunluk sağlayamasalar bile Liberallerin erken tahminlerdeki tablodan memnun olacağını söylüyor.

Federal ve yerel liberallerin eski danışmanı John Duffy şunları söyledi:

(Liberallerin) haklı çıktıklarını hissettiğini düşünüyorum...Başbakan, iktidara gelmiş tüm liberal başbakanlar arasında en etkileyici serilerden birine imza attı. Arka arkaya üç seçim kazanmak inanılmaz bir başarı.

Trudeau'nun tekrar seçilerek siyasi direncini ispatladığını söyleyen Duffy, partinin ağustos sonundan bu yana zor bir dönem geçirdiğini ve bunun da görevdeki başbakan üzerinde artan bir baskıya yol açtığını belirtti.

Muhafazakar analistlerse her şeyden önce Kanada parlamentosunda çok az değişikliğe yol açması beklenen erken seçimlerin neden yapıldığını sorguladı.

Hill+Knowlton stratejilerinin ulusal lideri ve muhafazakar yorumcu Will Steward, "Bunun beklenen bir şey olduğunu düşünüyorum. Son birkaç haftada, kamuoyu anketleri kesinlikle bu yöne dönmüştü" dedi.

Justin Trudeau seçim kampanyasını çoğunluk elde etmek için gerçekleştirdi. Bunu başaracağını sanmıyorum. Bu da bizi bir nevi 6 hafta önceki konumumuza doğrudan geri götürüyor.

Seçimlerden çarpıcı bir sonuç çıkması ve mevcut hükümetin devrilmesi beklenmediğinden Trudeau'nun iktidara dönüşü Kanada piyasalarında dalgalanmalara yol açmadı. Piyasa uzmanları, Kanada dolarının aniden yükseldiğini ama söz konusu yükselişin güçlü olmadığını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU