Biyoteknoloji firmasından tehlikeli hamle: "Yünlü mamutları geri getireceğiz"

Nesli tükenen hayvanlar, yeni hastalıkları da beraberinde getirebilir

Yünlü mamutların Latince ismi Mammuthus primigenius (AFP)

Teknoloji girişimcisi Ben Lamm ve genetikçi George Church, yeni kurdukları biyoteknoloji firmasıyla 4 bin yıl önce nesli tükenen yünlü mamutları geri getireceklerini iddia etti.

İkili pazartesi yaptığı açıklamada CRISPR/Cas9 gen düzenleme teknolojisiyle bunun gerçekleştirebileceğini öne sürdü.

Colossal adlı biyoteknoloji firmasının 15 milyon dolar (125 milyon TL) yatırım aldığı da açıklandı.

Şirket, mamutlara ait özelliklerin bir Asya filine ekleneceği melez bir embriyo oluşturmaya çalışıyor. Zira mamutlarla Asya fillerinin DNA'ları epey benzer.

Bazı uzmanlar, nesli tükenmiş hayvanları geri getirme çalışmalarının biyoloji, evrim ve teknoloji başlıklarında ilerleme katedilmesini sağlayacağını düşünüyor.

Colossal, yünlü mamutların Kuzey Kutbu'nda otlakları canlandırarak küresel ısınmaya karşı iyi gelebileceğini öne sürüyor.

Colossal CEO'su Lamm konu hakkında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

İnsanlık, soyu tükenmiş hayvanları yeniden üretmek yoluyla ekosistemleri yeniden inşa etmek, dünyamızı iyileştirmek ve geleceği korumak için böyle bir teknolojiyi daha önce kullanmadı. Yünlü mamut gibi soyu tükenmiş eski türleri geri getirmenin yanı sıra, nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasını sağlamak ve insanların ölümünde parmağı olduğu canlıları geri getirmek için teknolojilerimizden yararlanabileceğiz.

Harvard Üniversitesi'nden Prof. Church ise girişimlerinin teknoloji, hayvan koruma ve daha pek çok konuda önemli fırsatlar yaratabileceğini söyledi.

Ancak nesli yıllar önce tükenmiş hayvanları geri getirmeye dair yapılan çalışmalara karşı çıkanlar da var. 2017'de yapılan bir araştırma, bu konudaki projelerin epey pahalıya patladığını tespit etmişti. Araştırmayı yapan bilim insanları, söz konusu paranın mevcut hayvanları korumak için kullanabileceğini kaydetmişti.

Kimileri de geri getirilen hayvanların, insanları hasta edebilecek yeni patojenler yayabileceğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe, AFP, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU