Bill ve Melinda Gates’in de aralarında bulunduğu hayırseverler, Birleşik Krallık'ın kestiği dış yardımı kısmen karşılayacak

Milyarderlerin Birleşik Krallık’ın dış yardım bütçesini kısmen de olsa eski haline getirmek için adım atmasının gerekmesi “utanç verici” olarak nitelendirildi

Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın dünyanın en büyük hayır kuruluşlarından biri olduğu söyleniyor (AP)

Bir grup hayır kuruluşu ve hayırseverin acil durum fonlarıyla Birleşik Krallık’ın (BK) dış yardım açığını kapatmaya yardım etme sözü vermesiyle ülkenin hükümeti, milyarlarca sterlinlik dış yardım kesintisini geri çekmesi için artan baskıyla karşı karşıya kaldı.

Hükümetin yılda 4 milyar sterline (yaklaşık 50 milyar TL) tekabül eden kesintisine yönelik eleştirileri İşçi Partisi ve Canterbury Başpiskoposu dile getirdi.

Bütçe kesintisine yönelik eleştiriler, aralarında Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın da bulunduğu hayır kuruluşları birliğinin kesintileri kısmen de olsa karşılamak için 1 yıllık plana 100 milyon sterlinden (yaklaşık 1,2 milyar TL) fazla destek olacağını gösteren raporun ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Sunday Times'a göre The Children's Investment Fund, ELMA ve Açık Toplum vakıflarının da dahil olduğu hayır kuruluşlarının bağışları, önlenebilir hastalıklar ve aile planlaması üzerine çalışan projeleri hedefleyecek.

Birleşmiş Milletler’in (BM) aile planlama organı UNFPA, yaklaşık 130 milyon sterlinlik (yaklaşık 1,6 milyar TL) kesinti sonucu BK’den aldığı fonun yaklaşık yüzde 85'ini kaybedecek.

Geçen yıl kasım ayında Başbakan Boris Johnson’ın hükümeti, milli gelirin (kanunlarla belirlenmiş) yüzde 0,7'si olan dış yardımın yüzde 0,5'e indirildiğini açıklamıştı.

BK hükümeti, Kovid-19 pandemisinin mali etkilerinin bakanlar kurulunu "zor ama gerekli kararlar" almaya zorladığını söylemişti.

Aralarında Johnson'ın selefi Theresa May’in de bulunduğu 50 kadar Muhafazakar Parti parlamenterinden oluşan bir grup, hükümetin dış yardım bütçesini kısma kararı için meclis oylaması talep ediyor.

Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, yardım kuruluşlarının acil durum fonunu memnuniyetle karşılayıp buna “çaresizce ihtiyaç duyulduğunu” söylerken, hükümete de ulusal gelirin yüzde 0,7'sini dış yardıma harcama taahhüdünü yeniden yürürlüğe koyma çağrısı yaptı.

İşçi Partisi'nin Gölge Uluslararası Kalkınma Bakanı Preet Kaur Gill, hayırseverlerin devreye girme kararının BK’yi utandırdığını söyledi.

Yaptığı açıklamada Gill, "Bu, Muhafazakar hükümet için utanç verici bir an" dedi.

Düşük gelirli ülkeler pandemiyle boğuşmaya devam ederken, hükümetin hayat kurtaran yardım programlarını kesmesinin yarattığı boşluğu kısmen kapatmaya yönelik bu katkıyı memnuniyetle karşılıyoruz ancak bu, yalnızca en büyük zararı önleyebilecek.

Parlamentonun isteğine karşın hükümetin yardım bütçesini kesme kararı şimdiden can alıyor. Hükümet bu kararı ya geri çekmeli ya da en kısa zamanda oylamaya sunmalı.

Bir hükümet sözcüsü, BK’nin "mali durumu izin verdiği anda gayri safi milli gelirinin yüzde 0,7'sini uluslararası kalkınmaya harcamaya geri döneceğini" açıkladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU