Hong Kong'daki Apple Daily gazetesi sosyal medya hesaplarını siliyor ama blok zincirinde sansürsüz yaşayacak

Tayvan, Apple Daily'nin kapatılmasını "siyasi baskı" diye nitelendirerek kınadı

Apple Daily'den bir gazeteci, 24 Haziran'ın erken saatlerinde Hong Kong'daki ofislerinin önünde toplanan destekçilere dağıtılacak gazetenin son sayısının yeni basılmış nüshalarını elinde tutuyor (AFP)

Hong Kong'daki demokrasi yanlısı gazetenin son sayısı insanların "hüzünlü vedası" eşliğinde tükenirken gazetenin internet siteleri, uygulamaları ve sosyal medya hesapları da perşembe günü gece yarısından itibaren devre dışı bırakıldı.

İnternet sitesinin URL'sinde "elveda" yazısı belirirken sitedeki metinde de okuyuculara Apple News'i ve Next Dergisi'ni destekledikleri için teşekkür edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık çalışmayan internet sitesinde üstü kapalı bir biçimde "Şu an yasal tavsiye arıyoruz ve en son haberleri alırsak aboneleri tekrar bilgilendireceğiz" ifadeleri yer aldı.

Öte yandan Hong Konglu aktivistler tabloid gazetenin yazılarını blok zinciri platformlarında yedeklemek için çabalıyor ve bu, bilgilerin değiştirilmesi veya hacklenmesi zor olacak şekilde kaydedilmesine veya saklanmasına olanak sağlıyor.

Reuters'in haberine göre perşembe itibarıyla 4 binden fazla gazete yazısı yüklendi.

Çin devletini yüksek sesle eleştiren Hong Kong'un en popüler tabloid gazetesinin yazılarını saklama çabaları, 26 yıllık gazetenin çarşamba günkü kapanışını duyurmasının ardından başladı. Gazete yeni ulusal güvenlik yasasını ihlal etmekle suçlanmış ve şirkete bağlı varlıkları dondurulmuştu.
 


Gazetenin ofisine yapılan baskınların ardından kapatılması, eski Britanya sömürgesindeki demokrasi yanlısı harekete bir darbe ve basına uygulanan sansürün bir kanıtı olarak görülüyor.

Bu arada Tayvan, Apple Daily'nin kapatılmasını perşembe günü "siyasi baskı" diye niteleyerek dünya genelinde olaydan dolayı Pekin'i kınayan yönetimlere katıldı ve bunun "basın özgürlüğünün sonu" olduğunu belirtti.

Reuters'ın haberine göre, Tayvan'ın Çin'e dair politikalarından sorumlu Anakara İşleri Konseyi perşembe günü şu ifadeleri kullandı:

Bu talihsiz olay sadece Hong Kong'da basın, yayın ve ifade özgürlüğü için ölüm çanlarının çalmasına yol açmadı, aynı zamanda uluslararası toplumun Komünist Parti rejiminin totaliterliğini ve otokrasisini bizzat görmesini sağladı.

Pekin'in kendi parçası olduğunu iddia ettiği Taipei "Tarih her zaman iktidarda olup özgürlüğü baskılayanların o çirkin yüzünü kaydeder" açıklamasında bulundu.

Hong Konglular, son sayısını yayımlayan gazeteye saygılarını gözleri yaşlı bir şekilde sundu. Halk gazetenin ofisleri önünde sıra olurken gazete çalışanları cesaret verici sloganlar arasında onlara el salladı.
 

hongkong.jpg

Kalabalık, perşembe günü erken saatlerde Hong Kong'da bir gazete bayisine ulaşan Apple Daily'nin son sayısını satın almak için toplanıyor (AP)


"Hong Konglulardan yağmurda acı bir veda" manşetiyle yayımlanan son sayının bir milyon kopyası, okuyucularına saygı duruşu niteliğindeydi.

Pekin, demokrasi yanlısı protestoların ülkeyi kasıp kavurmasının ardından geçen yıl Hong Kong'da ulusal güvenlik yasasını çıkarmıştı. Uygulanmaya başlanmasından bu yana neredeyse 100 kişinin gözaltına alınmasına yol açan tartışmalı yasa, Hong Kong'un yargı özerkliğini azaltarak hükümetin protestocuları cezalandırmasına izin veriyor.

Hong Kong, hak ve özgürlüklerini gelecek 50 yıl boyunca muhafaza etme sözüyle 1997'de Çin'e devredilen eski bir Britanya sömürgesi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU