Türkiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol etmede bilinen en etkili yöntem olan aşılamada vites yükseltti.
Son bir haftada aşılanan kişi sayısı 5 milyonu geçti.
Dün günlük 2 milyona yakın aşılamayla rekor kırılmasına rağmen belli bir kesimin aşı konusundaki tereddüdü sürüyor.
Özellikle Çin menşeili SinoVac'a ilişkin birtakım soru işaretleri bulunuyor.
Bu aşının Avrupa dahil pek çok ülkede tercih edilmemesi nedeniyle sonuçlara ilişkin bilimsel veriler ancak Endonezya, Şili, Uruguay gibi yerlerden geliyor.
Bazı bilim insanları bu ülkelerin değerlendirmelerini yeterli ya da güvenilir bulmuyor.
Bu isimlerden biri de Almanya Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms-Üniversitesi Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Soyhan Bağcı.
Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Bağcı'ya göre Sağlık Bakanlığı'nın SinoVac ile aşılanan kişilerin sonradan enfekte olma ya da yoğun bakıma kaldırılma yüzdesi ya da hastalığı hafif veya ağır geçirme durumu gibi bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.
"Sinovacla ilgili sonuçlar olumluysa endişeler giderilmiş olur"
Halkta hâlâ aşı konusunda bir tereddüdün yaşandığını ifade eden Bağcı, kendisi de dahil pek çok hekimin sosyal medya üzerinden soru bombardımanına tutulduğunu söyledi.
En sık yöneltilen sorunun "SinoVac mı BioNTech mi tercih edelim" olduğunu belirten Bağcı'ya göre bakanlık bu konudaki bilgileri paylaşırsa ve SinoVac'ın Türkiye'deki verileri başarılı sonuçlar ortaya koyarsa, halktaki soru işaretleri de bazı hekimlerdeki endişeler de giderilmiş olacak.
Çin menşeili aşının bir tercih değil, farklı ürünlerin tedarik edilemediği kış aylarında bir zorunluluk olarak uygulandığını belirten Bağcı, yüzde 51'lik korumanın yeterli olmadığı gerekçesiyle baştan beri bilim insanları olarak SinoVac kararını yanlış bulduklarını aktardı.
SinoVac'ın pek çok ülkede kullanılmadığını, Şili ve Endonezya gibi yerlerde uygulanmasının ardından çeşitli verilerin paylaşıldığını aktaran Bağcı, bu ülkelerden gelen bilgilerin ise bilim insanları açısından güvenilirliğinin ve şeffaflığının soru işareti olduğu vurguladı.
Dr. Bağcı, bu nedenle Türkiye'nin de Çin aşısı sonuçlarını bir an önce paylaşması gerektiğini savundu.
"Sağlıkçılar ile halka bilgilendirme yapılmalı"
Prof. Dr. Soyhan Bağcı, özellikle 4 ay önce Türkiye'deki sağlık çalışanlarının iki doz aşılarının tamamlanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyu ile veri paylaşmamasını da eleştirdi.
Bağcı, bakanlığın paylaşımına göre SinoVac aşısının yeterli olup olmadığının görüleceğini, aksi takdirde iki doz Çin aşısı uygulanan sağlıkçılara acil olarak ek doz BioNTech uygulanması gerektiğini savundu:
Kaçının tekrar pozitif olduğuna dair veri yok. Kaç personel SinoVac'a rağmen enfeksiyon kaptı? Hastalığı hafif ya da ağır mı geçirdi? Yoğun bakıma girdi veya etrafına bulaştırdı mı? Bunları bilmiyoruz. Aşılanan kişiler virüsü hala taşıyabildiklerini unutup, bulaştırabiliyorlar. İsrail'de BioNTech'le aşılanan kişilerin virüsü taşıma oranı çok düşük. Sağlık çalışanları içinde özellikle koronavirüs ile ilgili branşlarda çalışanlar ile yoğun bakım servislerinde görev alanlar, koronavirüs hastalarıyla bire bir temas ediyor. BioNTech'in varyanta karşı yüzde 100 olmasa da yüzde 50'den fazla koruduğuna dair veriler var. Ama SinoVac'ın korumadığına dair farklı ülkelerden bilgiler geliyor. Türkiye hariç diğer ülkelerden veriler paylaşılmaya başlandı ancak bizdeki sonuçlar açıklanmadığından durum ne bilemiyoruz. Sağlık Bakanlığı ya verileri paylaşsın ve sağlık personelinin güvende olduğunu göstersin ya da sağlık çalışanlarına bir an önce 3. dozu BioNTech aşısı uygulasın. Şeffaflık bu pandemi döneminde herkesin beklentisi.
"BioNTech'le aşılanan kişiler hastalığı bulaştırmıyor"
Toplumda aşılanması tamamlanan yüzde 20'lik kesimin büyük bölümünün SinoVac aşısı olduğunu anlatan Soyhan Bağcı, geri kalan yüzde 80'in enfeksiyonu bulaştırma ihtimali bulunduğundan Türkiye'deki reel aşılama seviyesinin yüzde 5 olduğunu öne sürdü.
Virüsün yayılma ihtimalini azaltacak aşının Pfizer/ BioNTech aşısı olduğunu savunan Dr. Bağcı, şöyle konuştu:
BioNTech'le aşılanan kişiler hastalığı bulaştırmıyor. SinoVac'la aşılananların virüsü başkalarına yayma ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Sağlık personelinin virüsü kapıp hastalanma ihtimalinin yanında semptomsuz geçirme ve bu şekilde hem ailelerindeki hem de çevrelerindeki aşısız kişilere bulaştırma ihtimalleri var. Uruguay'daki verilere göre düşük de olsa bu mümkün. Almanya'da aşılama BioNTech'le yapıldığı halde tedbirlerin gevşetildiği gerekçesiyle eleştiriler yapılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Yaz tatiliyle birlikte hareketliliğe de dikkat edilmeli"
Prof. Dr. Bağcı'ya göre yaz tatiliyle birlikte hareketliliğe de dikkat edilmeli. Zira kişinin PCR testinin negatif çıkmasının virüsü taşımadığı anlamına gelmiyor. Bağcı, özellikle Almanya ve Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye geçişlerin başlayacağını ve delta versiyonunun artabileceği uyarısını yaparak, "Mesele sadece aşılanıp enfeksiyonu hafif geçirmek değil, başkalarına geçirmemek" ifadelerini kullandı.
"Varyantlara karşı henüz veri yok"
Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Şili Üniversitesi'nin SinoVac'a ilişkin paylaştığı verilere ilişkin şu yorumu yaptı:
Nisan ayına kadar aşılanmış 7 milyon kişinin sonuçlarına göre 1. doz sonrası koruyuculuk yüzde 3. İkinci dozdan 14 gün sonra yaklaşık yüzde 54. Varyantlara karşı ise henüz veri yok.
© The Independentturkish