Türkiye-ABD-Rusya üçgeninde gün geçtikçe ısınan F-35 ve S-400 krizi ile Lockheed Martin CEO’su Marillyn Hewson konuştu.
F-35 savaş uçaklarını üreten firmanın CEO’su New York’taki Berstein Stratejik Karar Konferansı’nda Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ihtimali ile ilgili soruya Ankara’nın sipariş ettiği uçakları diğer ülkelere satabileceklerini söyledi.
ABD'nin Türkiye'ye yönelik olası F-35 yaptırımı bizim açımızdan büyütülecek bir şey değil, uçakları diğer ülkelere kolaylıkla satabiliriz.”
ABD merkezli Inside Defence haber sitesine göre Hewson, imalat hattının boş durmayacağını belirtip birçok ülkenin F-35 uçağı istediğini belirtti.
Polonya ABD’den 32 adet F-35 almak üzere görüşmelere başladığını açıklamıştı.
Japonya’nın da en az 150 adet F-35 almayı planladığı biliniyor.
ABD’nin hala Luke Hava Üssü’nde Türk pilot ve yer ekipleri 4 uçakla eğitim alıyor.
Reuters haber ajansı Ankara-Washington hattındaki gerilimin ardından söz konusu eğitimlerin sonlandırılabileceğine işaret etmişti.
Türkiye’ye teslim edilen dört F-35 uçağı Luke Hava Üssü’nde eğitimde kullanılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İmzalanan anlaşmaya göre Türkiye her yıl 8 adet F-35 teslim alacak.
Ankara Moskova ile yaptığı anlaşma gereği ise S-400 hava savunma sistemini bünyesine katmayı planlıyor.
ABD’den gelen F-35 teslimatının iptali ve yaptırım açıklamalarına rağmen S-400’lerin teslimatının temmuz ayı içinde yapılacağı konuşuluyor.
ABD; Rus savunma sistemlerinin bir NATO ülkesinin kullanamayacağı, söz konusu sistemin F-35 savaş uçaklarının güvenliği için bir tehdit olarak algılıyor.
Washington yönetiminin kaygılarına karşılık Ankara ise S-400'lerin F-35'lere yönelik oluşturacağı riskleri değerlendirmek amacıyla her fırsatta çalışma grubu kurulması önerisini gündeme getiriyor.
Independent Türkçe