ABD'nin S-400 hava savunma sistemi alımıyla ilgili Türkiye'ye yönelik tepkisi devam ediyor.
ABD Temsilciler Meclisi Ödenek Komisyonu'nun Türkiye'ye F-35'lerin teslim edilmesini engelleyen tasarıyı görüşmesinin ardından Dışilişkiler Komisyonu'ndan da S-400 adımı geldi.
Tasarıda Rusya'dan S-400'leri alması halinde Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve F-35 satışının durdurulmasını öngörüyor.
Komiteye karar tasarısını sunan isimler New York senatörü Demokrat Eliot Engel ve Teksas senatörü Cumhuriyetçi Michael McCaul.
Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komisyonu'nun Demokrat Partili Başkanı Engel, Türkiye'nin Putin ile samimi duruşu kabul edilemez yorumu yaptı.
“Bu karar ABD Kongresi’nin ülkemizin Türkiye ile tarihi ilişkisine taahhüdünü gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli NATO müttefikimizi götürdüğü yönden endişeliyiz. Demokrasi, sivil toplum ve özgür basına yönelik saldırıları kaygı verici. ABD Kongresi Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alması halinde boş oturmayacak. Bu tasarı Erdoğan’a ‘Bu yolda gidersen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaksın’ mesajını veriyor”
Temsilciler Meclisi Dışlişikiler Komisyonu'nun Cumhuriyetçi kıdemli üyesi McCaul da ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği karara bağlı olduğunu söyledi.
“Türkiye uzun süredir Amerika’nın müttefiki. Ancak bir tercih yapmak zorunda. Ankara’nın Rus füze sistemini alması halinde Amerika derhal yaptırım uygulamalı ve Türkiye’yi de F-35 programından çıkarmalıdır. Her iki partinin de destek verdiği karar tasarısı Türkiye’nin seçimini yapması gerektiği konusunda Kongre’den gelen açık bir mesaj olarak algılanmalı. Türkiye Rusya ile mi ortak olacak yoksa NATO müttefikleriyle mi? Umarım Erdoğan doğru kararı verir. İttifakımızın geleceği buna bağlı”
Tasarıda Türkiye'nin almayı planladığı S-400'lerin ABD ve NATO ortaklarının güvenliğinin altını oyduğu, Türk-Amerikan ilişkilerini zayıflattığı ve Türkiye'nin F-35 kullanımı ile üretimine katılımı ile uyuşmadığı ifade edildi.
Türkiye'nin Rusya ve İran ile iş birliği yaptığı belirtilen metinde Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasının, ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında "önemli bir işlem" olarak kabul edildiği belirtildi.
S-400'leri teslim alması durumunda CAATSA yasası kapsamında Türkiye'ye yönelik yaptırımların tam uygulanması istenildi.
Benzer içeriğe sahip ancak Kanun Tasarısı olan iki tasarı da geçen aylarda Senato ve Temsilciler Meclisine sunulmuştu.
ABD Kongresinde yasa tasarısı ve karar tasarısı olmak üzere iki şekilde tasarı sunulabiliyor.
Yasa tasarıları kongrenin iki kanadından da onay aldıktan sonra ABD Başkanı‘nın imzasıyla kanunlaşıyor.
Karar tasarılarının kanuni bir bağlayıcılıkları bulunmuyor ancak kongrenin bir konudaki görüşünü yansıtıyor.
Independent Türkçe, Ajanslar