36 yaşındaki bir kadında tespit edilen Kovid-19, bilim insanlarını şaşırttı. Hem Kovid-19'dan hem de HIV'den mustarip kadında koronavirüsün tam 32 kez mutasyona uğradığı ortaya çıktı.
Bilim insanları bu sıradışı durumu, HIV pozitif 300 kişinin Kovid-19'a yönelik bağışıklık tepkilerinin incelendiği bir araştırma sırasında fark etti.
Güney Afrikalı kadının kornavirüsü toplamda 216 gün taşıdığı öğrenildi.
Geçen hafta, hakem onayı bekleyen araştırmaların yer aldığı medRxiv'de yayımlanan vaka raporunda, kadına 2006'da HIV teşhisi konduğu ve bağışıklık sisteminin zamanla zayıfladığı bildirildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sputnik International'ın haberine göre genç kadın geçen yıl eylülde Kovid-19'a yakalandığında koronavirüs, sivri uçlu proteininde 13 mutasyon ve diğer bölümlerinde de 19 genetik kayma biriktirdi.
Bu değişimlerin virüsün davranışını da değiştirebileceği düşünülüyor.
Örneğin bu mutasyonlardan bazıları, Birleşik Krallık'ta ve Güney Afrika'da görülen E484K ve N510Y isimli mutasyonları da içeriyordu.
Bu varyantlar uzmanlar tarafından "endişe verici varyantlar" diye niteleniyor. Zira virüsün bulaşıcılığını artırabiliyor ve aşıların etkisini kırabiliyor.
Bununla birlikte yeni varyantların çoğunun, Güney Afrika'daki KwaZulu Natal gibi 4 yetişkinden en az 1'inin HIV pozitif olduğu bölgelerde ortaya çıkmasının tesadüf olmadığı belirtiliyor.
Uzmanlar, bu türden daha fazla vaka tespit edilirse, ileri HIV hastalarının "bir varyant fabrikası haline gelebileceğini" söylüyor.
Independent Türkçe, Sputnik International, Business Today
Derleyen: Çağla Üren