İmamoğlu'ndan kiralık araç açıklaması: 70-80 araba bir siyasi partiye niçin verilir?

İmamoğlu, söz konusu araçların OGS ve HGS kayıtlarının da yok edildiğini söyledi

Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, bugünkü yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), 2011-2018 yılları arasında, 2 milyar 200 milyon lira ödeyerek kiraladıkları araçların OGS-HGS ve GPRS kayıtlarını inceleyen teftiş kurulunun raporlarına yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda; İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın yaptığı çalışma sonucunda; Cumhurbaşkanlığı’na 480, AK Parti Genel Merkezi'ne 8, AK Parti İl Başkanlığı’na 62, Irak Devlet Başkanı'na 6, TBMM Başkanlığı'na 54, Okçular Vakfı'na 4, TÜGVA'ya da 5 araç tahsis edildiğinin tespit edildiğini aktaran Ağırel, İBB’nin İstanbul Valiliği’nden isteği soruşturma izni talebinin ise reddedildiği bilgisini paylaştı.

“Bu derin israf kalemi sorgulanmalı”

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını, yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem  İmamoğlu, “Murat Ağırel’in yazısında adı geçen isimler doğru mudur? O araçlar, onlara mı tahsis edildi” sorusuna “Ne yazık ki doğru” yanıtını verdi.

Bir kamu kurumunun bir başka kamu kurumuna katkı sunabileceğini ancak bunun da da bir vicdani oranı ve sayısı olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Onu aşıyorsa, o da sorgulanmalıdır; o ayrı bir mesele. Ama onun ötesinde bir kulübe, bir derneğe, sıradan bir biçimde dağıtır gibi dağıtılması, hiçbir gerekçesi olmadan dağıtılması çok yanlış. Tablonun en kötü verisi, bir siyasi partiye bu kadar araç, 70-80 araç niye tahsis edilir? Bu niye verilir? Bunu tarif etmek, tanımlamak mümkün değil. Kamu kurumunun malını, daha doğrusu 16 milyon insanın parasını çarçur etmektir, heba etmektir. Duyduğumuz kaygı zaten buydu aslında” dedi.

“Ne yazık ki bu başvurumuz da valilikce reddedildi”

31 Mart ile tekrarlanan 23 Haziran seçimi arasında birçok aracı iade edilerek verilerin yok edildiğini kaydeden Ekrem İmamoğlu, “Elimizde olan verilerle, elimizde olan bilgilerle, kurum içindeki araştırmalarımızda ortaya çıkan rapor bu. Kaldı ki, bu işin soruşturmasını, incelemesi için valiliğe, neredeyse bir yıl önce yaptığımız bir başvuru var. Ne yazık ki bu başvurumuz da valilikce reddedildi. Yani valilikten almamız gereken izin, alınamadı. Biz, mevcutta kurum içindeki elde ettiğimiz bilgiler üzerinden bu raporu oluşturduk. Bu derin bir israf kalemidir ve sorgulanması gerekir. Günün sonunda, bu suçu işleyenlerden de bu kamu zararının tahsil edilmesi gerekir” diye konuştu.

“HGS ve OGS kayıtları tümden yok edildi”

İmamoğlu’na, “OGS-HGS kayıtları çok önemliydi. Özellikle bunun üzerinde durduğunu söylemiştiniz. O kayıtlar istenecekti. Onun neticesi ne oldu? Biz 827 aracı konuşuyoruz ama bilmediğimiz daha çok araç mı var” sorusu da yöneltildi.

İmamoğlu, soruyu, “Biz, olduğunu tahmin ediyoruz. Ama elimizdeki verilerle, şu an mevcutta oluşturulabilen rapor bu. OGS-HGS mevzusu, zaten hatırlarsanız bir veri kopyalama meselesiyle çok gündeme getirildi, soruşturmalar açıldı. Aslında bizim o zaman yapmak istediğimiz şey, işte bu verilerin bir yedeklenmesi ve günü geldiğinde kamu adına bir zarara uğratılmadan bu veriler üzerinden araştırma, sorgulama, denetleme yapılabilmesiydi. Kaygı duyuyorduk ve o kaygı ne yazık ki karşılığını bulmuştur. Yani düşünsenize; arabaların tipleri değiştirildi, arabaların modelleri değiştirildi, markaları değiştirildi, başka bir manzara önümüze koydu. Yoksa bizim Yenikapı'ya yolladığımız araçların dışında markaların, modellerin de kullanıldığını biz çok iyi biliyoruz. HGS ve OGS gibi kayıtlar, ne yazık ki işte o söylediğim ara dönemde tümden yok edildi ve biz, o verilere ulaşamadık, erişemedik” şeklinde yanıtladı.

“70-80 araba bir siyasi partiye niçin verilir?”

İmamoğlu, “Bugün açıklanan raporda da şu detaylar dikkat çekiyor: Sadece araç değil; yakıt, şoför ve aynı zamanda geçiş üstünlüğü sağlamak için kullanılan bazı sistemler… Bunu nasıl yorumlayacaksınız” sorusuna da şu sözlerle yanıtladı:

“Biz, iki konuyu çok önemsemiştik: Tasarruf ve israf. Ramazan ayında ben bu duyguya çok inanırım; arınma ayı ederim Ramazan ayına. Ne yazık ki bugünkü yoksullukta, çok daha fazla konuşulması gerekiyor. Hani az önce dedim ya; bir siyasi partiye niçin verilir 70-80 araba? Sadece arabada da değil. Şoförü veriliyor; niçin verilir? Yakıtı veriliyor her şeyiyle. Bunun bütün masraflarına baktığınızda, derin… Daha ötesi tekrar ifade edeyim: Kamu kurumu dahi olsa, kullanım biçimi sorgulanmalıdır. Yani bir kamu kurumuna veriyorsunuz da eğer orada birileri, aileleri ya da ailelerinin ihtiyaç duyduğu bir takım kişilere kadar bu iş dağıtılıyor, suistimal ediliyorsa, ben, o kamu kurumunu da reddederim. Kim olursa olsun. Çünkü, bizim neticede kullandığımız kamu kaynağı, yine kamu yararına kullanılmalıdır; bir şahsın yaşam koşullarını iyileştirme adına kullanılmamalıdır. Bu bakımdan, tam da Ramazan ayında söyleyelim ki; israf haramdır. Ne yazık ki, o dönemde harama imza atılmıştır. Biz, kamu adına, kamu lehine bu süreci takip edeceğiz ve soruşturmanın üstüne gideceğiz. Mutlaka kamu zararının tahsil edilmesi ile ilgili de gereken işlemi yapacağız”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU