Bilim insanları, origamide dünya rekoru kırdıklarını düşünüyor. ABD'deki Cornell Üniversitesi'nde bir araştırma ekibi, sadece 60 mikron boyutunda dünyanın en küçük origami kuşunu yaptığını açıkladı. Bu kuş, bir kum tanesinden 20 kat daha küçük.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Daily Mail'in haberine göre söz konusu araştırma ekibi, nanorobotlar üzerinde uzun zamandır çalışıyor. Bilim insanları tamamen işlevsel bir nanorobot için karmaşık elektronik devrelerinden, sensörlerden ve antenlerden kurulu bir sistem gerektiğini, ancak robotun hareket etmesi için kıvrılmasının şart olduğunu belirtti.
Araştırmalarını bu konuya yoğunlaştıran ekip, "şekil hafızalı aktüatörlerden" (robotun hareketlerinden sorumlu bileşen - tahrik düzeneği) oluşan ve elektrik şokuyla katlanan bir robot meydana getirdi. Robotta 30 atom kalınlığında bir tabaka kullanıldı. Bir karşılaştırma yapan araştırma ekibinden Paul McEuen, kağıt yaprağının yaklaşık 100 bin atom kalınlığında olduğunu söyledi.
Çalışmalarını kanıtlamak isteyen bilim insanları, dünyanın en küçük origami kuşunu meydana getirdi. Bilim insanları kuşun Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girmesini umuyor.
Hakemli bilim dergisi Science Robotics'te yayımlanan araştırma makalesinde imzası bulunan New York Cornell Üniversitesi'nde fizikçi Itai Cohen, kendisini şekillendiren, serbestçe hareket eden, istenen görevleri yerine getiren ve hatta karmaşık yapıları monte eden mikroskobik robotlar yapmak istediklerini söyledi.
Araştırma ekibi halihazırda "şekil hafızalı aktüatörleri" elektrik devresiyle entegre etmek için çalışıyor. Bu hamlenin, yürüyen ve ayakları katlanabilen robotlarla solucan gibi hareket eden robotlar yapılmasına imkan tanıyacağını belirtiyor.
Bilim insanları araştırmalarının, pek çok sektördeki mevcut cihazlarda değişime yol açabileceğini kaydediyor. Örneğin robotik cerrahide kullanılan aletlerin 10 kat küçültebileceğini öngörüyor.
Independent Türkçe, Daily Mail, EurekAlert, Cornell Chronicle
Derleyen: Uğurcan Yıldız