Kovid-19, dünya genelinde pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Pandemi nedeniyle iş yerlerini kapatanlar, işsiz kalanlar sadece Türkiye'de değil, dünyanın farklı bölgelerinde de giderek artıyor.
Şaşırtıcı ancak pandemiden "olumlu" etkilenen sektörler de oldu. Mesela mobilya sektörü, mesela tıbbı mobilya…
Veriler, Türkiye'nin tıbbi mobilya ihracatını iki katına çıkartarak rekor kırdığını gösteriyor.
Dünya genelinde hastanelerde oluşan korona virüs yoğunluğu, Türkiye'nin medikal mobilya ihracatını yüzde 92 artırdı.
Geçen yıl, hastane ve polikliniklerde kullanılan masa, karyola gibi mobilyaların ihracatı 106 milyon dolar ile rekor kırdı.
Pandemiden en çok etkilenen Birleşik Krallık ve İtalya'ya tıbbi mobilya ihracatı 3 katına çıktı.
Uluslararası taşımalar gerçekleştiren ISD Logistics'in CEO'su Korkut Koray Yalça ile pandeminin dış ticaret taşımacılığındaki etkilerini konuştuk.
- Türkiye'nin medikal mobilya ihracatındaki artış ne yönde, yüzde kaçlık bir artış oldu, isterseniz önce buradan başlayalım.
Biz ISD Logistics olarak genel ağırlıkta tekstil ürünleri taşıyan bir yapıydık. Ama pandemi döneminin başından itibaren ürün yelpazemiz tamamen bir değişkenlik göstererek, tıbbi ürünlere doğru kaymaya başladı.
Bununla beraber bahsettiğiniz tıbbı mobilya ihracatı, bizim şirketimizde ve ülkemizde hemn hemen yüzde 100 civarında bir artış gösterdi; iki katına çıktı.
Pandemi dönemiyle beraber, biliyorsunuz bu yatak sıkıntısı, hastane sıkıntısı, birçok ülkede sahra hastanelerin kurulmasıyla Türkiye'den tıbbi mobilya ihracatı çok etkilendi ve iki katına çıktı.
Almanya, Hollanda, Macaristan, İngiltere ve İtalya'ya yoğunluk olmak üzere, birçok Avrupa ülkesine tıbbı mobilya ihracatı yapmaktayız biz.
- Şimdi tabi yatak sıkıntısından ve sahra hastanelerine giden malzemelerden bahsettiniz ama biraz daha detaylandıralım. Türkiye'den yurt dışına özellikle neler ihraç ediliyor?
Pandemiyle beraber değişkenlik gösterdiğinden bahsettim size, ağırlıklı olarak tıbbi ekipman; maske, tıbbi kıyafet, tıbbi yataklar (hasta yatakları, havalı yataklar), hastane odası mobilyaları ürün yelpazemizin bazılarıdır.
- Peki, daha önce bunların ihracatı ne kadardır? Yani bir yüzdelik dilimden bahsetmek mümkün mü? Bu ihraç süreci giderek artarak mı devam etti yoksa başladığından itibaren o seyir hemen hemen aynı mı?
Biz şirket olarak değerlendirdiğimizde, yüzde 80 oranında değişkenlik gösterdi bizde. Yüzde 80-90 civarında tekstil ürünü taşırken ve ihtisas ve tecrübe alanımız tekstil iken, pandeminin başından beri yüzde 80 civarında tıbbi malzemeye dönüşüm gösterdi.
Türkiye'nin ihracatına Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakılırsa zaten, özellikle tıbbi mobilya bazında 106 milyon euroya yaklaşan bir ihracat rakamı var. Bu rakamın da bizim sektörümüze etkileri oldu. Birçok nakliye şirketi, biz dahil tıbbi malzeme, ekipman ve mobilya taşımaya başladık.
Türkiye genelindeki ihracat anlamında da yüzde 100 bir artış oldu. Bu tabii ki bütün nakliye şirketlerine yansıdı, yalnızca bize değil, tüm sektöre. Benim kendi şirketim olarak değerlendirdiğimde de yüzde 80 civarında bir artış gerçekleşti.
- Genelde Avrupa ülkelerini işaret ettiniz ama Ortadoğu'daki durumlar nasıl? Sektöre dair Ortadoğu ülkelerinden de tıbbi malzeme ve mobilyaya yönelik bir talep var mı?
Ortadoğu ülkeleri, İran ve Arap ülkeleri bizim hatlarımız dışındaki ülkeler, ama birçok nakliye şirketi sahipleri arkadaşlarımla görüştüğümde aynı artış onlara da yansımış durumda.
Zaten takip ediyorsunuzdur muhtemelen; göreceksiniz ki tıbbi malzeme, ekipman (maske, koruyucu kıyafet), bununla birlikte tıbbi mobilya ihtiyacı, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde Kovid-19'un yoğun olduğu tüm ülkelerde artış gösterdi.
- Siz denizaşırı taşımacılık da yapıyorsunuz değil mi? Uçakla mı yoksa kargo gemileriyle mi?..
Biz karayolu ve gemi taşımacılığı yapıyoruz. Batı Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Doğal olarak en yoğun çalıştığımız yerler Batı Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu'nun bir kısmı. Bize yansıyan kısım Avrupa ve Ortadoğu oldu açıkçası.
- Şimdi peki, dünya genelinde aşı da uygulanmaya başlandı. Aşı uygulamasının yayılmasıyla birlikte, tıbbi malzemeye dair talepte bir azalma var mı? Ya da aşı nasıl etkileyecek sektörü? Bu hususta bir öngörünüz var mı?
Bizim öngörümüzden ziyade şu anki reel faaliyetlere bakacak olursak, aşı ile beraber bir düşüş olacağını düşünüyorduk ama tam tersine, aşıyla birlikte bir düşüş olmadı.
Şu anda halen daha yoğun ihracatlar söz konusu. Çünkü pandeminin nereye gideceğini hala kimse bilmiyor. Doğal olarak ülkelerin önlemlerini alması açısından hala ihracat yoğun bir şekilde devam ediyor.
Hala daha günümüzde tıbbi mobilya ihracatı tabii ki kısıtlı kalıyor, yetişmiyor, uzun dönemli bir üretim süresi gerekiyor; ama çok daha hızlı reaksiyon gösteren maske, koruyucu kıyafet gibi tıbbi ekipman ihracatı yoğun bir şekilde sürüyor.
Tıbbi mobilya ihracatı üretim süreleri biraz daha uzun olduğundan daha yavaş gidiyor gibi gözüküyor. Fakat normal faaliyetimizin yüzde 100 üzerinde şu anda.
- Faaliyet alanlarınızdan biri de mobilya. Şunu da sormak istiyorum; pandemi döneminde insanlar evlerine kapandılar. Balkonları olanlar kendilerini dışarı açılan pencere olarak balkonlarda buldu. Herkes artık ev yaşamını benimsedi. Bu mobilya sektörünü etkiledi mi?
Açıkçası bundan da bahsetmek istiyordum. Mobilya taşımalarımız genel anlamda yüzde 100 oranda arttı.
- O da iki katına çıktı...
Evet, iki katına çıktı. Nedeni hakkında da bizim hissettiğimiz şu oldu: İnsanlar eve kapandığı için, yaşamlarında ufak tefek yenilikler yapmak istiyor, kendilerini biraz daha iyi hissetmek için yeniliklere yöneliyor.
Anladığım kadarıyla kişiler biraz mobilyalarını değiştirmeye başladı. Ve bu da ihracata resmen yansımış durumda. Yoğun bir şekilde mobilya ihracatı gerçekleşiyor.
Yine TÜİK verilene bakacak olursak zaten, orada da kesinlikle görülüyor artış. Tıbbi mobilyanın artması zaten öngörülen bir şeydi, ama normal mobilyanın artışı garipsenecek bir şekilde yükseldi.
Ve o da bütün piyasa, sektör anlamında yüzde 100 olarak artmış görünüyor.
- Özellikle hangi ülkelerden normal mobilyaya talep var? Çünkü herkes kendine yeni yaşam alanları oluşturmaya çalışıyor…
Pandeminin çok yoğun olduğu ülkeler diye sayabilirz aslında. Özellikle İngiltere çok yoğun. Ayrıca İtalya, Almanya, Hollanda çok yoğun şu anda. Bizim zaten ana hatlarımız bu ülkeler. Burayı çok yakından takip edebiliyoruz.
Şu anda mobilya ihracatımız da yüzde 80 oranında arttı. Pandeminin etkilerinden bu şekilde korunmaya çalışıyoruz, çünkü sonuç olarak tekstil kökenli, tekstil taşıyan bir yapıydık.
Bu sene pandemi dolayısıyla mağazaların kapanması ve alışverişlerin düşmesiyle tekstil azaldı, yüzde 20'ye kadar düştü. Mobilya ise yüzde 80 oranında yükseliş gösterdi ve biz de ağırlıklı olarak mobilya nakliyecisi olduk.
- Peki, şunu da sorayım; Türkiye'de fiyatlar daha ucuz, daha uygun olduğu için mi buraya bu kadar talep var. Yoksa sizin araştırdığınız ya da duyum aldığınız, Türkiye gibi başka ülkeler de var mı bu kadar çok ihracat yapan?
Çok garip, sonuç olarak mobilya ve modanın merkezi İtalya olarak gözüküyor, ama İtalya'ya da ciddi bir mobilya ihracatımız var.
Bir, fiyatlar tabi çok önemli; eronun artmasıyla beraber fiyatlarımız makul bir seviyeye geldi. İki, çok iyi, kaliteli mobilya üretimi yapıyoruz ve kaliteli mobilya üretimi mutlaka ve mutlaka ihracata yansımış durumda.
Şunu da söyleyeyim; İtalya gibi mobilyanın başkenti bir ülkeye ihracat yapıyorsak, sadece fiyat anlamında değil, kalite anlamında da bir artımız olduğunu düşünüyorum.
- Pekala, Koral Yalçın çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Çok teşekkür ederim. Umarım poandemisiz, güzel günlerde başka konularda görüşmek üzere inşallah.
© The Independentturkish