Harvard Üniversitesi'nden Japonya hukuku profesörü J. Mark Ramseyer'ın II. Dünya Savaşı'nda Japonya tarafından seks kölesi olarak çalıştırılan Koreli kadınların aslında hayat kadını olarak çalışmayı kendilerinin tercih ettiğini belirttiği makalesi büyük tepkiye yol açtı.
Ramseyer makalesinde, II. Dünya Savaşı döneminde "rahatlatıcı kadınlar" olarak anılan Koreli kadınların Japon askerleri için oluşturulan genelevlerde çalışmak üzere gönüllü olarak sözleşmeler yaptığını öne sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Makale, Koreli kadınların askerlerle cinsel ilişkiye zorlandığını reddeden Japonya ve Japon hükümetinden tecavüze uğrayan kadınlar için özür ve tazminat talep eden Güney Kore arasında yıllardır süren tartışmayı tekrar alevlendirdi.
Onlarca yıldır yapılan birçok araştırma, Japonya'nın işgal ettiği bölgelerde Koreli ve diğer uluslardan kadınların yaşadığı cinsel istismarı açığa çıkarmıştı. Savaş sırasında tecavüze ve cinsel istismara uğrayan birçok kadın da yaşadıklarını 1990'lardan itibaren kamuoyuyla paylaşmıştı.
Ramseyer'ın makalesi, hem Güney Kore'nin hem de Kuzey Kore'nin tepkisini çekti. Kuzey Kore devlet haber kurumu DPRK Today, yayımladığı makalede Ramseyer'ı "iğrenç paragöz" olarak tanımladı.
Makale akademiyi ayağa kaldırdı: Tamamen uydurma
Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Japon hukuku çalışmaları profesörü olan Ramseyer'ın "Pasifik Savaşı'nda Seks için İş Sözleşmesi Yapmak" başlıklı makalesi, akademi camiasında da eleştirilerin hedefi oldu. International Review of Law and Economics dergisinin makaleyi martta yayımlaması bekleniyordu ama tepkiler üzerine derginin yayını askıya alındı.
Ramseyer'ı kınamak amacıyla kaleme alınan metne binlerce akademisyen imza attı. Harvard öğrencilerinin profesörün özür dilemesi talebiyle oluşturduğu metni de yüzlerce öğrenci imzaladı.
Birçok tarihçi, makalenin yeterli kanıta dayanmadığını ve iddia edilen sözleşmelerle ilgili tarihsel kanıtlar bulunmadığını vurguladı. Harvard Üniversitesi'nden tarihçiler Andrew Gordon ve Carter Eckert, "Ramseyer'ın okumadığı sözleşmeler hakkında nasıl güvenilir iddialarda bulunabildiğini anlamıyoruz" dedi. Connecticut Üniversitesi'nden Modern Japonya ve Kore Tarihi alanında uzman Alexis Dudden da makalenin yıllardır sürdürülen çalışmaları hiçe saydığını ve tümüyle uydurma olduğunu belirtti.
Bazı kesimler Ramseyer'ın makalesinin akademik özgürlük kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunsa da birçok isim makalenin en temel akademik ilkelere uygun olmadığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler'in 1996 tarihli bir raporunda, savaş döneminde çok sayıda kadının Japon askerleri için seks kölesi olarak zorla çalıştırıldığı belirtilmişti. Japonya da 1993'te kadınların kendi rızaları dışında sekse zorlandığını kabul etmiş ancak Japon liderler sonraki yıllarda bu suçlamayı reddetmişti.
Ocakta Güney Kore'deki bir mahkemenin Japonya'nın 12 kadına 90'ar bin dolar tazminat ödemesine karar vermesi, iki ülke arasındaki sorunu yeniden gündeme getirmişti.
Independent Türkçe, AP