İsrail'deki bir mağarada yaklaşık 35 bin yıl önce insanların ritüel amacıyla toplandığını gösteren kanıtlar bulundu. Bilim insanları bu türden bir toplantının Ortadoğu'daki en eski kanıtını keşfettiklerini düşünüyor.
2008'de keşfedilen Manot Mağarası'nda yıllardır süren çalışmalarda taş aletler, hayvan kemikleri ve çeşitli eşyalar çıkarılmıştı. Bulgular, 33 bin ila 46 bin yıl öncesinde mağarada insanların yaşadığına işaret ediyor.
Hayfa Üniversitesi'nden arkeolog Omry Barzilai ve ekip arkadaşları, mağarada ritüel amaçlı toplantılar yapıldığını gösteren işaretler saptadı.
Mağaranın iç kısımlarındaki bir girintiye bir kaya parçası yerleştirilmişti. Araştırmacılar kayanın üzerine bir kaplumbağa kabuğuna benzeyen bir desenin oyulduğunu gördü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bulgularını PNAS adlı hakemli dergide 9 Aralık Pazartesi günü yayımlayan bilim insanları, kaplumbağa kabuğu oymasının ritüellerin merkezinde yer aldığını düşünüyor.
Bu hayvanların o dönemin halkı için tam olarak nasıl bir önem taşıdığı bilinmese de kaplumbağa kabukları, bu bölgedeki önde gelen kişilerin mezarlarında Taş Devri'nin sonlarına doğru daha sık görülüyor.
Barzilai desen hakkında "Mağara girişinin yakınındaki günlük faaliyetlerden uzaktaki özel konumu, bunun bir tapınma nesnesi olduğunu düşündürüyor" diyerek ekliyor:
Bir totemi ya da ruhani bir figürü temsil ediyor olabilir.
Ekip, kaplumbağa kabuğu deseninin 35 bin ila 37 bin yıllık olduğunu tahmin ediyor.
Mağaranın kuytu köşesinde kalan bu odada odun külü kalıntılarına rastlayan arkeologlar, karanlık alanın meşaleler yardımıyla aydınlatıldığını düşünüyor.
Ekip, odaya 100 kadar kişinin sığabileceğini ve akustik özelliklerinin büyük toplantılar için uygun olduğunu belirledi.
Araştırmacılar makalede "Manot Mağarası, Paleolitik Levant'ta bir tür dini davranışa dair en eski kanıtları sunuyor" diye yazdı.
Ritüellerin, bölgede Avrupa'nın eski Orinyasiyen kültürünün etkilerinin hissedildiği bir zamanda yapıldığı tahmin ediliyor. 26 bin yıl önce başlayıp 43 bin yıl önce sona erdiği düşünülen Orinyasiyen kültürü; taş aletler, kemik mızrak uçları, fildişi boncuk ve figürinlerle öne çıkıyordu.
Araştırmacılar "Mevcut çalışma, Manot Mağarası'nın Üst Paleolitik Orinyasiyen dönemi sakinlerinin, mağaranın derin ve karanlık kısmındaki sembolik bir nesneye odaklanan ortak faaliyetler yürüttüğünü öne sürüyor" diye yazıyor.
Oyulmuş kaya parçası, Paleolitik yaşamın canlılığına dair önemli bir kanıt sunuyor ve erken insan toplumlarının sosyal uyumu sürdürmek ve sosyal ağları genişletmek için geliştirdiği karmaşık mekanizmaları sergiliyor.
Independent Türkçe, Science News, Debrief, PNAS
Derleyen: Büşra Ağaç