Arkeologlar Mısır çölünde nadir ve olağanüstü bir keşif yapıldığını duyurdu.
Bilim insanları, 30 milyon yıl önce yaşamış yeni bir "süper avcı" yırtıcıya ait neredeyse eksiksiz bir kafatası buldu.
Mansure Üniversitesi ve Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden paleontolog Shorouq Al-Ashqar yaptığı açıklamada şöyle dedi:
Tam çalışmalarımızı sonlandırmak üzereyken ekip üyelerinden biri olağanüstü bir şey fark etti; yerden çıkan bir dizi büyük diş.
Al-Ashqar, Journal of Vertebrate Paleontology'de pazartesi günü yayımlanan çalışmanın başyazarı.
"Korkunç etobur", modern bir leopar büyüklüğündeki ölümcül ve çevik bir memeli olan antik Hyaenodonta'nın yeni bir türü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bastetodon diye bilinen hayvan keskin dişleri ve güçlü ısırığıyla aralarında eski Fayum ormanlarında yaşayan damanlar, erken dönem filleri, su aygırları ve primatların da olduğu avlarını parçalıyordu.
Hyaenodontlar, dinozorların soyunun tükenmesinden sonra Afrika ekosistemlerinde avlanıyordu.
Bastetodon ismini; koruma, zevk ve sağlığı sembolize eden kedi başlı Mısır tanrıçası Bastet'ten alıyor. Bu isim aynı zamanda kediye benzeyen burnu ve kafatasının keşfedildiği bölgeye de atfen verildi.
Ancak bu olağanüstü bulguya ek olarak araştırmacılar, en az 120 yıl önce keşfedilen yeni bir türü daha iyi anlama fırsatı buldu.
Yine Fayum kayalıklarında keşfedilen aslan büyüklüğündeki hyaenodontlar olan Sekhmetops grubu, Avrupalı bir grubun içine yerleştirilmişti. Sekhmetops, aslan başlı gazap ve savaş tanrıçası onuruna adlandırılmıştı.
Artık araştırmacılar, bu hayvanların aslında Bastetodon gibi Afrika kökenli bir hyaenodont grubuna ait olduğunu söylüyor.
Aralarında yeni çalışmanın ortak yazarı Dr. Matthew Borths'un da bulunduğu paleontologlar 2019'da, Kenya'da keşfedilen hyaenodont fosillerinin, Simbakubwa kutokaafrika adı verilen ve kutup ayısından daha büyük yeni bir türü ortaya çıkardığını duyurmuştu.
Akrabaları, Afrika'dan dalga dalga yayılarak 18 milyon yıl öncesine gelindiğinde bugüne kadar gezegende yürüyen, et yiyen en büyük memelilerden biri olmuştu.
Afrika'daki iklim ve tektonik değişimler kıtayı modern kedilerin, köpeklerin ve sırtlanların akrabalarına açtı. Ve etobur hyaenodontların nesli tükendi.
Shorouq şöyle diyor:
Bastetodon'un keşfi, hyaenodontların çeşitliliği, evrimi ve küresel dağılımlarının anlaşılmasında önemli bir başarı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç
© The Independent