Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve ülke ekonomilerine büyük zarar veren koronavirüsün (Kovid-19) olumsuz etkileri devam ediyor.
Virüsle mücadele sürerken her ülke uğradığı zararı telafi etmenin hesaplarını yapıyor.
Birçok ülke aşılama yaparak salgını kontrol altına almaya çalışırken Avrupa Birliği ülkelerinde şimdi de "aşı sertifikası" konuşulmaya tartışıldı.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ilk önce "aşı sertifikası"nı gündeme getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Miçotakis, aşı yapan insanların Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında seyahatin kolaylaştırılması diğer ülkelerden gelecek turistler için bir güçleştirme istedi.
Ancak bu öneriye başta Fransa ve Almanya sahip oldukları yüksek nüfus ve aşı çalışmalarının da yavaş gitmesi nedeniyle karşı çıktı.
"Aşılananlar serbestçe seyahat etsinler"
Ama Yunanistan Başbakanı "aşı sertifikası", "karnesi" veya "pasaportu" olarak gündeme getirdiği tekliflerinden vazgeçmiyor.
Miçotakis, Bloomberg'e verdiği bir röportajda, "Yaz ayları geliyor, artık yaşlı nüfusu kısmen aşıladık insanlar evde oturmaktan çok sıkıldılar onun için bu insanlar bir aşı pasaportu (aşı kimlik kartı) verelim, bunlar AB içerisinde yer alan ülkelere en azından kısa mesafeli olarak rahatlıkla gidip gelebilsinler" dedi.
Israrın arka planında turist çekme hesabı yatıyor
Miçotakis'in önerisinde ısrar etmesinin altında yatan gerçek ise farklı.
Yunanistan Başbakanı Avrupa'dan en çok turist çeken ülkeleri olan İspanya ve İtalya'daki yoğun vaka artışı nedeniyle turistlerin bu ülkelere değil de ülkesine çekmeyi amaçlıyor.
Bu kapsamda turizme yönelik olarak İsrail ile bir anlaşma yaptı. İki ülke arasında kısıtlama olmaksızın seyahat edilebilecek.
Yunanistan'ın ısrarının doğrudan etkiyeceği bir diğer ülke ise Türkiye.
Çin ve Rus aşıları kapsam dışı kalabilir
Çünkü Türkiye'ye Rusya'dan sonra en çok turist Avrupa Birliği ülkelerinde geliyor.
Eğer, Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan'ın gündeme getirdiği "aşı sertifikası"nı kabul ederse sadece AB'de üretilen aşıları yaptıran insanlar serbest dolaşacak.
Çin ve Rusya'nın ürettiği aşılar ise bu kapsam dışında tutulabilir.
Dolayısıyla Çin aşısını kullanan Türkiye vatandaşları, AB'ye gidemediği gibi birlik üyesi ülke vatandaşlarının da Türkiye'yi tercih etmeme ihtimalleri yükselecek.
AB, Çin aşısını henüz onaylamadığı gibi "sertifika" da vermezse AB üyesi ülke vatandaşları Türkiye gelmeyebilirler.
"Kırmızı ülkeler listesi…"
Bu konuda ısrarla uyarıda bulunan bir bilim adamı var.
Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Burak Arzova, Yunanistan'ın Türkiye'nin turizmine darbe vurma hesabı yaptığını söyledi.
AB'nin aşı sertifikasını kabul etmesi halinde birçok ülkenin kırmızı ülkeler listesine alınacağının altını çizen Arzova, "Şimdi turizmde sezon yaklaşıyor, hatta açıldı açılacak. Birçok yere bu kısıtlamalar sözkonusu olabilir" dedi.
Avrupa Birliği'nin onayladığı Biontech, Moderna ve AstraZeneca aşılarına bu sertifika verileceği, diğerler aşıların kapsam dışı bırakma ihtimalini gündeme getirdiğini vurgulayan Arzova, "Bu aşıları kullananlar serbestçe dolaşabilecek. Türkiye, Çin üretimi Sinovac aşısını kullanıyor ve bu henüz AB'de onay almadı. Dolayısıyla bu kısıtlamayla karşı karşıya kalabilir. Getirmeyebilir de bunu bilemiyoruz ama önümüzde duran bir risk" diye konuştu.
"Türkiye turizm gelirlerinden mahrum edilebilir"
Yunanistan'ın turizm sektöründen yüksek pay almak için uzun süredir uğraş verdiğini hatırlatan Arzova, şunları kaydetti:
"Geçen sene turizmden çok büyük yara aldı. Eğer AB, bu aşı pasaportunu getirir ve güvenli olarak görmüş olduğu ülkelere vatandaşlarını gönderme için çağrıda bulunursa o zaman aşı onaylı ülkelere gidecekler. Daha şimdiden İsrail, Yunanistan ile anlaştı. Dolayısıyla biz sürecin dışında kalabiliriz. Turizm gelirlerinden mahrum olabiliriz. Türkiye turizmi büyük darbe alabilir."
Prof. Dr. Sabri Burak Arzova, Türkiye'ye en çok turistin Rusya'nın ardından Avrupa ülkelerinden geldiğini vurgulayarak, "Esas para kazanacağımız katma değerli turist Batı'dan geliyor. Avrupa'daki sertifika meselesinin hayata geçirilmesi işimizi zorlaştırabilir. Bu durumda Avrupalı turistler, Türkiye yerine Yunanistan'ı tercih edebilir. Bu da bizim turizm gelir kaybımıza sebebiyet verir. Bunun için şimdiden gerekli önlemler alınmalı. Konuyu ısrarla gündeme getirmemin sebebi budur" değerlendirmesinde bulundu.
© The Independentturkish