Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri, dünyadaki birçok zengin ülkeye benzer şekilde bugün vatandaşlarını yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılamaya başladı.
AFP’ye göre dünyanın 107 ülke ve bölgesi, bugüne kadar sakinlerine 201 milyon 42 bin 149 doz aşı vurdu. Ancak bu rakam gerçekte olduğundan daha az, çünkü Çin ve Rusya yaklaşık 10 gündür aşılama sürecine ilişkin yeni verileri sunmadı.
Aşı operasyonlarının yüzde 45’i, dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan G7 ülkelerinde gerçekleştirildi.
Avustralya’da aşılama bugün Sidney’in kuzeybatısındaki bir tıp merkezinde başlarken, Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşı ilk olarak yaşlı bakım evinde yaşayan 84 yaşındaki Jane Malysiak’a yapıldı.
Yaşlı kadının ardından Başbakan Scott Morrison’un yanı sıra yaşlı bakım evinde yaşayanlar ve bir grup sağlık personeli de aşı oldu.
Yeni Zelanda’da ise ilk olarak yurt dışından dönen yüksek riskli vatandaşların yanı sıra sınırda ve karantinada çalışan personeli de içeren bir aşılama kampanyası başlatıldı.
Aşılama programı başlatılmış olmasına rağmen, hükümet bu yıl yabancı turistlerin ülkeye girişine izin verilmeyeceğini bildirdi.
Romanya’da da yaklaşık 300 evsiz aşı oldu. Bu savunmasız gruba öncelik veren ilk ülkelerden biri Romanya oldu.
Zengin ve yoksul ülkeler arasındaki eşitsizlikte aşılama kampanyaları sürerken, G7 ülkeleri (ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada) aşıları düşük gelirli ülkelerle daha eşit bir şekilde paylaşma sözü verdi.
Aynı zamanda, İngiltere tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan karar tasarısı da, zengin ülkeleri yoksul ülkelere aşı vermeye çağırdı.
Aşı dağıtımında zaman zaman skandallar da yaşandı.
Arjantin Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia, arkadaşlarına hastaneden randevu almadan bakanlıkta aşı olma teklifinde bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından istifa etti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat