Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz'e yazdığı mektupla gündemdeki gelişmeleri değerlendi.
"Muhalefet lehine olurdu"
Demirtaş'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:
Eğer 16 Nisan 2017 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde bizler dışarıda olsaydık hem referandumun hem de seçimlerin sonucu muhalefet lehine olurdu. Şimdi gerek benim gerekse HDP’nin kriminalize edilmesinin nedeni önümüzdeki seçimlerde muhalefeti bölmek ve bir kez daha yargıya müdahale ederek seçimleri hileli şekilde kazanabilmektir.
"AKP-MHP oylarıyla reddedildi"
Evrensel'de yer alan mektuba göre; Demirtaş "6-8 Ekim olayları" olarak adlandırılan olaylarla ilgili araştırma önergelerinin AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildiğini hatırlattı. Demirtaş "Hiçbir canın diğerinden üstünlüğü yoktur. Yitirilen her can bizimdir. 6-8 Ekim Kobanê provokasyonlarının ardında yatan gerçeklerin objektif olarak araştırılmasını en çok biz talep ettik. Son 6 yılda Meclise sunduğumuz araştırma önergeleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi" dedi.
Demirtaş'ın mektubu şu ifadelerle devam etti:
Açtıkları tüm kumpas davaları kamuoyu vicdanında ve AİHM nezdinde çökünce yeni bir tutuklama ve iddianameyle aynı suçlamaları yine sahte delil ve gizli tanıkların iftiralara dayalı beyanlarıyla canlı tutmaya çalışmaktalar. Bizi bu defa hızla ve sözde bir yargılamayla hükümlü konuma getirmeye çalışıyorlar.
Sizin ve partinizin (EMEP) hak ve adalet amacıyla, ülkenin aydınlık yarınları için ortaya koyduğunuz tutumu önemsediğimi, bunlara büyük değer atfettiğimi vurgulamak isterim. Bizler suçsuz olduğumuzu biliyor, adil bir yargı karşısında gerek mahkemeler gerekse kamuoyu huzurunda gerçeklerin tam olarak açığa çıkacağına tereddütsüz bir şekilde inanıyoruz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AİHM kararı
Selahattin Demirtaş 4 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunuyor.
AİHM Büyük Dairesi, geçen 22 Aralık’ta Demirtaş ile ilgili 2018 yılında verilen 'Serbest bırakılmalı' kararına ilişkin yapılan temyiz başvurusunu karara bağlamıştı.
17 yargıçtan oluşan büyük daire, 15'e karşı iki oyla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti. Ancak Demirtaş bu karara rağmen henüz tahliye edilmedi.
Evrensel, Independent Türkçe