HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
Sancar görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin gündemindeki önemli sorunları konuştuklarını belirterek şunları kaydetti:
En önemli mesele ekonomik krizdir. Ekonomik kriz dediğimizde sanki etkisi herkese eşit bir şekilde yansıyan bir olaydan konuşuyormuşuz gibi hissedilebilir. Mesele geniş halk kesimlerinin yoksullaşmasıdır. Pandemi yönetiminin bu yoksullaşmayı daha da derinleştirdiğini görüyoruz. Ağır ekonomik kriz aslında derin yoksullaşma ve adaletsizliğin daha da yaygınlaşmasıdır. Bu konuda muhalefet partilerinin belli temel ortak noktaları olduğunu görüyoruz. Ekonomik kriz konusunda faturanın halka yansıtılmasına karşı ortak çalışmaların neler olabileceğini de muhalefet partileriyle konuşuyoruz. Bugün Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle bu meseleyi de ele aldık.
AİHM kararları
Muhalefet partilerine sundukları bir müzakere önerisi çerçevesi olduğunu hatırlatan Sancar "Kendilerine sunduğumuz 3 başlık var. Bunlardan birincisi Türkiye’nin özellikle OHAL ile yaşamaya başladığı ağır adaletsizlik hallerini nasıl birlikte tamir edebileceğimiz meselesidir. Özellikle yargı alanında yaşanan sorunların büyük adaletsizlik meselesi haline geldiğini görüyoruz. Çeşitli örnekler arasında Enis Berberoğlu davası da var" diye konuştu.
AİHM'in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararını da CHP heyetiyle görüştüklerini belirten Sancar aralarında bir fikir ayrılığı olmadığını vurguladı.
"Seçim ittifakı gündemimizde yok"
Demokratik seçimler için yolun şimdiden sağlamlaştırılması gerektiğini belirten Sancar "Bunu iktidardan bekleyemeyeceğimizi geçmiş tecrübelerle çok iyi biliyoruz. Muhalefet, demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmelidir" dedi.
Seçim ittifakının bugün itibariyle gündemlerinde olmadığının altını çizen Sancar şu ifadelerle devam etti:
Seçim güvenliği en temel meselelerdendir. Bu konuda da hemfikir olduğumuzu gördük. Seçim güvenliğini demokratikleşmeden bağımsız düşünemeyiz. Türkiye’nin demokratik geleceğini güvence altına almaktan ayrı düşünemeyiz.
1921 Anayasası'nı hatırlattı
Gündemdeki bir diğer konunun parlamenter demokratik sisteme dönüş olduğunu bu konuda da muhalefet partileri arasında bir mutabakat olduğunu anımsatan Sancar "Bizler de demokratik sistemin güçlendirilmesi programının en önemli maddesini güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş olarak görüyoruz. Demokratik parlamenter sisteme dönüş, bir ortak program maddesi olarak muhalefet partileri arasında yerini almış durumda ama biz bunun güçlü bir demokrasi çerçevesine yerleştirilmesini öneriyoruz. Bunun için güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi ve yerel demokrasi öneriyoruz. Tam da bu temel ilkelerin yer aldığı 1921 Anayasası bu konuda ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.
"Anayasa ile toplumu oyalamaya çalışıyorlar"
İktdar kanadının gündeme getirdiği yeni anayasa tartışmalarının samimi bir tarafı olmadığını kaydeden Sancar şöyle devam etti:
İktidar sıkışmışlıktan kurtulmak için toplumu oyalamaya çalışıyor. Kötü yönetimin faturasının daha fazla konuşulmasını önlemek için gündemi değiştirmeye çalışıyor. Esas olarak bu sıkışmışlıktan biraz nefes alabileceği bir alan yaratmaya çalışıyor. Görebildiğimiz budur, asıl niyet budur. İktidarın ve cumhurbaşkanının anayasayı gündeme getirmesinin asıl nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz.
"Ortak açıklama yapmamak bizim tercihimiz"
Bir gazetecinin sorusu üzerine ortak açıklama yapmamayı kendilerinin tercih ettiklerini açıklayan Sancar, İYİ Parti ile görüşme taleplerinin devam ettiğini, yapacakları ziyaretlerin ardından bu konuda da tavırlarını açıklayacaklarını söyledi. Sancar, "Herhangi bir muhalefet partisiyle görüşmeme tavrımız yoktur. HDP demokratik siyasette ısrarcıdır" diye konuştu.
Independent Türkçe