Hayvan hakları savunucusu hayır kurumunun incelemesi, açlığa terk edilen tilkilerin ölmüş diğer tilkilerin cesetlerini yemek zorunda kaldığını ortaya çıkardı ve hayvanların Polonya'daki kürk çiftliklerinde maruz bırakıldıkları acımasız koşulları gözler önüne serdi.
Britanyalı hayvan refahı savunucusu hayır kurumu Open Cages, yerel bir sivil toplum kuruluşunun, Polonya'nın merkezindeki Krotoszyn kentinin banliyölerinde bir düzine kadar tilkinin yavaşça yürürken görüldüğünü bildirmesi üzerine inceleme yürütüyordu.
Grup, 30 Ekim'de çiftliğe gittiğinde yalnızca tilkilerin değil, kafeslere kapatılmış köpeklerin de cesetlerine rastladı.
Open Cages'in açıklamasında, "Bazı hayvanların yaraları, aynı kafesi paylaştıkları hayvanlar tarafından ısırıldıklarına işaret ediyor" dendi.
The Independent'a konuşan, Open Cages başkanı Connor Jackson, "Kürk çiftliklerinde yamyamlık yaygındır ama bu tilkilerin yemek bırakılmadan terk edilmesi durumu daha da kötüleştirmiş" dedi.
İncelemede, kafeslerde bulunan yaklaşık 130 tilkinin elektrik verilerek öldürüldüğü saptandı. Öte yandan hayvan hakları grubu hayvanları kimin, ne zaman öldürdüğünün şimdilik belirsiz olduğunu ekledi.
Jackson, "Kürk endüstrisinin ar damarının çatladığını zaten biliyorduk ama bu bile büyük bir şok yarattı" dedi.
Bu tilkilerin, kabana dikilecek bir kürk yaka için çekmek zorunda kaldığı ıstırabı hayal dahi edemiyorum.
Open Cages'in raporunda, "Kafeslerin altındaki zeminde kazılmış delikler de vardı. Hayvanlar muhtemelen bu şekilde kaçtı" ifadelerine de yer verildi.
Hayvanlar birkaç günlüğüne, hatta belki de iki haftaya yakın bir süre bakımdan mahrum kalmış. Çiftliğin sahibi hapiste, hayvanlara bakması için çalıştırdığı kişinin irtibat adresi de yok.
Kuruluşun "Polonya'daki bir kürk çiftliğine yapılan en büyük müdahale" diye nitelediği hamlede 18 kadar tilki kurtarıldı.
Polonya hükümetinin eylülde kürk çiftçiliğine yasak getirmek için sunduğu yasa teklifi, hem üst hem de alt mecliste kabul edilmesine rağmen henüz yürürlüğe sokulmadı. Polonya'nın iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), başbakanın yasayı imzalamasının ardından bir sene içinde yasağı yürürlüğe koymayı hedefliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yürürlüğe girmesi halinde yasa, kürkleri değerli kabul edilen, yarı sucul memeliler ve vizonların kürk endüstrisi için yetiştirilmesini engelleyecek ve diğer hayvanlar için bir dizi koruma tedbiri getirecek.
Kürk üreticileriyse binlerce insanın geçim kaynağı olan bir sektörü tamamen ortadan kaldıracağı gerekçesiyle yasaya karşı çıktı. Polonya'da yaklaşık 50 bin kişi kürkçülük sektöründe istihdam ediliyor.
Yasayı savunan parti, karşı çıkanların bir kısmının savunduğu şekilde bir tarım sektörünü ortadan kaldırdıklarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Parlamentonun alt meclisindeki bir tartışma sırasında PiS parlamento üyesi Marek Suski, "Kimse çiftçilerin domuz ve inek yetiştirmesini yasaklamıyor. Uygulama sadece bu hayvanların zalimce katledilmesine yönelik bir yasak" dedi.
PETA'ya göre Polonya, Çin ve Danimarka'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü kürk üreticisi. Yasak, ülkede her sene yetiştirilip kürkleri için vahşice öldürülen 8 milyondan fazla hayvanın hayatını kurtaracak.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer
© The Independent