ABD'yle büyük bir silah anlaşmasını imzaladıktan sonra Tayvan hükümeti, yeni silahların adanın "2025'e kadar herhangi bir Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) işgal gücünün yarısını" yok edebilme hedefine ulaşmasını sağlayacağını açıkladı.
Söz konusu katı yorumlar, anakara Çin ile Pekin'in kendisine ait ayrılıkçı bölgesi olarak nitelendirdiği ve güç kullanarak geri alma tehdidinde bulunduğu kendi kendini yöneten Tayvan arasında ilişkilerin kötüleştiği ve ateşli söylemlerin gerçekleştiği bir dönemde yapıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pazartesi açıklanan 2,4 milyar dolarlık (yaklaşık 19 milyar 830 milyon TL) anlaşma 400 Harpoon gemisavar füzesi, 100 füze taşıyıcı, radar ve Tayvan kıyı savunmasını güçlendirecek diğer destek sistemlerini içeriyor.
Savunma Bakanı Yardımcısı Chang Che-ping 2025 hedefine dair "Füze sayımızı artırmayı umuyoruz. Böylece 2025'ten önce savaş gücümüzü geliştirebiliriz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığına göre, yeni silahlar Tayvan'ın "deniz yoluyla saldırganlığa, kıyı kuşatmalarına ve amfibik saldırılara karşı koyabileceği ya da bunları caydırabileceği son derece güvenilir ve etkili bir sistem" konuşlandırmasını sağlayacak.
Bakanlığın açıklamasında "Bu sistem, mevcut kuvvet altyapısına kolayca entegre olacak. Alıcı, bu sistemleri silahlı kuvvetlerine dahil etmekte hiçbir zorluk çekmeyecek" denildi.
Silah anlaşması sadece Çin ile Tayvan arasında değil, aynı zamanda Başkan Donald Trump'ın, ABD'nin en büyük düşmanı olarak Çin'i gösterdiği seçim kampanyasıyla mücadele ederken Washington ile Pekin arasında da gerilimin yükseldiği bir dönemde gerçekleşti.
Füze anlaşmasının pazartesi ilanından hemen önce Çin, Tayvan'la daha önce yapılan silah satışlarına dahil oldukları gerekçesiyle Lockheed Martin, Boeing Defence, Ratheon ve diğer ABD şirketlerine yaptırım uyguladığını duyurmuştu.
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang, ABD'nin Tayvan'a yaptığı silah satışının "işe yaramayacağını ve sadece bir çıkmaza yol açacağını" söylerken şu ifadeleri kullandı:
Çin ordusu her türlü yabancı müdahaleyi ve bağımsızlık yanlısı hareketi engelleyecek kesin kararlılığa, tam özgüvene ve yeterli kapasiteye sahiptir.
Çin birleşme sürecini ilerletmek için bastırmaya devam edecek.
Öte yandan Tayvan, Çin'le herhangi bir "silahlanma yarışına" girmediğini belirtti. Tayvanlı politikacı Wang Ting-yu, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Tayvan'ın savunma çabalarının "kirpi" stratejisinin bir parçası olduğunu ifade etti.
Kendimizi savunmamız gerekiyor bu yüzden kapasitemizi geliştirdiğimiz zaman bir kirpi gibi olmaya çalışıyoruz. Bir aslan kirpiyi yutmaya çalıştığında canı yanar. Bu yüzden hiçbir aslan kirpi yutmaya çalışmaz.
ABD ile Tayvan arasındaki son silah anlaşması, bu hafta ikinci, Donald Trump'ın 2017 Ocak'ında başkan olmasından sonraysa onaylanan 9. anlaşma oldu.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent