Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin önceki hafta Fiji’de düzenlenen Tayvan Ulusal Günü etkinliğinde yumruklu kavgaya dönüştüğü ortaya çıktı. Taipei Ticaret Ofisi’nin Fiji’nin başkenti Suva’da 8 Ekim’de Tayvan Ulusal Günü için düzenlediği resepsiyonda, Çinli diplomatlarla Tayvanlı yetkililer arasında çıkan kavgada iki kişi yaralandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tayvan Dışişleri Bakanlığı, olayın Tayvanlı hükümet yetkililerinin etkinliğe katılan diğer yabancı diplomatların fotoğrafını çekmeye çalışan Çinli diplomatları engellemeye çalışması sonucu yaşandığını belirtti. Çinli iki elçilik çalışanının davet edilmedikleri halde etkinliğe katılığı ve aralarında Fijili bakanların da olduğu konukların gizlice fotoğrafını çektiği kaydedildi. Olayda bir Tayvanlı görevlinin başından yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı bildirildi. Polisin olay yerine çağrılmasına rağmen diplomatik dokunulmazlığı bulunan Çinli diplomatlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
Tayvan Dışişleri sözcüsü Joanne Ou, yazılı bir açıklama yaparak Fiji’deki Çin Büyükelçiliği personelinin diplomasi kurallarını ihlal ettiğini savundu. Ülkedeki Çin Büyükelçiliği’yse açıklamasında Tayvan’ın gerçekleri çarpıttığını ve çıkan kavgada bir Çinli diplomatın da yaralandığını kaydetti. Çin’in açıklamasında “Taipei Ticaret Ofisi personeli, kamusal alanda resmi görevlerini yerine getiren Çin elçilik görevlilerine karşı provakatif davranışlarda bulunmuş ve bir diplomatımızın yaralanmasına yol açmıştır” denildi.
"Tek Çin politikasının ihlali"
Çin ayrıca Fiji’de Tayvan Ulusal Günü etkinliği düzenlenmesini de eleştirerek Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu kaydetti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, “Düzenlenen sözde etkinlikte sahte bayrakların kamusal olarak görünmesi tek Çin politikasının açık ihlalidir” dedi.
Tayvan’ı 23. eyaleti olarak kabul eden Çin hükümeti, bölgenin bağımsızlığına destek olarak algınabilecek uluslararası açıklama ve etkinliklere büyük tepki gösteriyor.
1945 - 1949'daki Çin iç savaşı sırasında komünistlere yenilen milliyetçiler Tayvan adasına kaçarak burada Çin Cumhuriyeti'ni ilan etmişti. Çin anakarasında ise Çin Komünist Partisi öncülüğünde Çin Halk Cumhuriyeti kurulmuştu. İki taraf da kendisini asıl Çin olarak tanımlıyor ancak uluslararası toplumda Çin olarak yaygın kabul gören, Çin Halk Cumhuriyeti. Tayvan'ın bağımsızlığıysa 15 ülke tarafından tanınıyor.
Independent Türkçe, AP, Guardian