Yıldızlardan Instagram ve Facebook'a toplu tepki: Kardashian'dan DiCaprio'ya pek çok ünlü hesaplarını donduruyor

Facebook seçimleri etkilemek, nefret söylemini yaymak gibi bir dizi gerekçeyle eleştiri oklarının hedefinde

Facebook, 2016 ABD seçimlerinin sonucunu etkilediği gerekçesiyle de topa tutulmuştu (Fotoğraflar: AFP)

Tüm dünyada en çok Instagram takipçisine sahip ünlülerden biri olan Kim Kardashian West, Salı yaptığı açıklamayla yanlış bilgi ve nefret yaydığı gerekçesiyle Instagram’ın bağlı olduğu Facebook’u protesto edeceğini açıkladı. 

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Orlando Bloom, Katy Perry, Kerry Washington ve Sacha Baron Cohen gibi ünlüler de Çarşamba gerçekleştirilmesi planlanan protestoda yer alacak. 

CNN'in haberine göre Kardashian yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Instagram ve Facebook’ta sizinle doğrudan bağlantı kurabilmeyi seviyorum ancak bu platformlar nefret, propaganda ve yanlış bilgilerin yayılmasına izin verirken sessiz kalamam. Sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgiler seçimlerimizi ciddi şekilde etkiler ve demokrasimizi baltalar. Facebook’a #StopHateForProfit (Kâr için nefrete son) demek için Instagram ve Facebook hesabımı dondurduğumda lütfen yarın bana katılın.

Temmuz’da Facebook reklam boykotunu düzenleyen sivil hak savunucusu gruplar Pazartesi yaptığı açıklamada, Facebook’u protesto etmek amacıyla ünlüleri Instagram’da bir günlüğüne paylaşım yapmamaya davet etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC'nin haberine göre milyonlarca takipçisi olan oyuncu Ashton Kutcher da boykota katılacağını, "Bu araçlar nefret ve şiddeti yaymak için tasarlanmadı" diyerek açıklamıştı. 

Şirketin kurucusu Mark Zuckerberg daha önce "belirli bir ırk, etnik köken, ulusal köken, dini bağlılık, cinsel yönelim veya göçmen statüsüne sahip kişilerin" başkaları için tehdit oluşturduğu yönündeki iddiaları içeren reklamları yasaklayacağını söylemişti. 

Ancak Zuckerberg Ağustos’ta yaptığı açıklamada sosyal medya üzerinden silahlanma çağrısı yapan bir grubun sayfasını kapatmakta geç kaldıklarını da itiraf etmişti. Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde polisin Jacob Blake isimli siyahiyi vurmasının ardından silahlı sivillerin sokağa çıkması tartışma yaratmıştı. 

Bahsi geçen olayda Facebook üzerinden de silahlanma çağrısı yapılmıştı.

Boykot nedeniyle Facebook’un hisselerinin ciddi biçimde etkilendiği ifade edildi. 

Dünya genelinde ve özellikle ABD’de son dönemde sosyal medya platformlarının nefret söyleminin artmasına olanak tanıdığı yönünde çok fazla endişe mevcut. 

 

Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU