Facebook: Siyasi reklamları ABD Başkanlık Seçimleri’nden bir hafta önce yasaklayacağız

2016’daki ABD Başkanlık Seçimleri’nde, kullanıcı bilgilerini seçim kampanyası yürüten bir şirketle usülsüz şekilde paylaştığı gerekçesiyle yaklaşık iki yıldır okların hedefinde olan Facebook, siyasi reklamlarını sınırlayacak

Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, 3 Kasım’da gerçekleşecek ABD Başkanlık Seçimleri için aldığı bir dizi önlemi açıkladı.

Buna göre seçimlerden bir hafta önce siyasi reklamların tamamı yasaklanacak. 

Bunun yanı sıra herhangi bir adayın resmi sonuçlar gelmeden yapacağı bir “zafer açıklaması”, mutlaka Ulusal Seçim Havuzu ya da Reuters’a ait bir link ile paylaşılacak. 

Facebook’tan yapılan açıklamaya göre insanları seçimlerde oy vermekten geri tutacak, cesaretlerini kıracak her türlü paylaşım (“Sandığa giderseniz koronavirüs kaparsınız” gibi) silinecek. Yalnızca bir otoriteye sahip kurumların Kovid-19 paylaşımları tutulacak. 

Ne olmuştu?

Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckeberg, bugüne kadar Facebook ve sahibi oldukları Instagram’dan yayınlanan reklamların tamamına, yalan içerik barındırıp barındırmadığına bakmadan göz yummuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya devinin dahil olduğu en büyük skandal ise Cambridge Analytica şirketinin 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini usulsüz kullandığının ortaya çıkmasıydı. Veri analiz şirketi, ABD'deki son başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın ekibiyle çalışmıştı.

2018’de ortaya çıkan olay sonrası Mark Zuckerberg hem ABD Kongresi’nde hem Avrupa Birliği Parlamentosu’nda ifade vermişti. 

Dünya çapında sert tepkilere neden olan skandalla ilgili Zuckerberg, şu açıklamayı yapmıştı. 

Şimdi şurası kesin ki yaptıklarımız yetersizdi. Suistimalin önlenmesi ve de birilerinin bu platformları zarar vermek için nasıl kullanabilecekleri üzerine düşünmeye yeterince odaklanmadık. 

Bu da sahte haberler, yabancı seçimlere müdahale ve gelişimcilerle veri gizliliğine ek olarak nefret söylemlerine de yol açtı. Sorumluluğun ne olduğuna dair yeterince geniş bir görüş almadık. Bu büyük bir hataydı. Benim hatamdı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU