Kovid-19 salgını dünya çapında etkisini sürdürürken, grip sezonu da yaklaşıyor. Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim'den başlayarak Mart sonu ve Nisan başına kadar sıklıkla görülüyor.
Bu nedenle halk sağlığı uzmanları, yurttaşları önlem almaya ve grip aşısı olmaya çağırıyor. Koronavirüse yakalanmaktan endişelenen pek çok kişiyse grip aşısına yönelik çekinceler belirtiyor. Ancak doktorlara göre koronavirüs önlemlerine uyanların endişelenmesi gerekmiyor.
New York Post'a konuşan uzmanlar, grip aşısıyla ilgili çekincelere yanıt verdi.
Grip aşısı bağışıklık sistemini zayıflatıp koronavirüse karşı savunmasız bırakır mı?
Doktorlara göre aşının bağışıklık sistemini zayıflatacağı ve virüse karşı savunmasız bırakacağına dair korkular temelsiz.
ABD'deki Westmed Medical Group'tan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Sandra Kesh, "Bağışıklık sistemi antikor üretmesi için uyarılıyor yani bu çok farklı bir yanıt" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir diğer uzman da aşı yüzünden kimsenin grip olmadığını, aşılamadan sonra ortaya çıkabilecek herhangi bir belirtinin güçlü bağışıklık yanıtı sonucunda oluştuğunu vurguladı.
Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Willaim Schaffner, "Grip aşısı nedeniyle grip olacağınıza dair bir düşünce var. Bu tam bir saçmalık" diye konuştu.
Ancak birkaç kişinin (yüzde bir) ateşi çıkar. Bunun nedeni de grip değil, aşı üzerinde çalışan vücudun kendisidir.
Kovid-19 taşıyan biri, grip aşısı yaptırırsa ne olur?
Uzmanlara göre grip aşısı yaptıran ve bilmeden Kovid-19'a yakananların hastalığı daha şiddetli geçireceğini gösteren hiçbir kanıt yok.
Kesh, hafif doğuk algınlığından mustarip kişilerin de aşı olduğunu belirtti.
"Sorun yaşamadık. İnsanların daha kötü hastalandığını görmedik" diyen Kesh, hastanın bağışıklık sisteminin aşının etki edemeyeceği kadar zayıfladığı durumda ise doktorların aşıyı uygulamama kararı alabileceğini söyledi.
Salgın süresince kimler grip aşısı olmalı?
Uzmanlar, 6 aylıktan büyük herkesin grip aşısı olması gerektiğini bildiriyor. Aşı yaptırması gerekenler arasında 65 yaşından büyüklerin ve hamilelerin de bulunduğu ifade ediliyor.
Bunun yanı sıra aşı, koronavirüs salgını nedeniyle zaten baskı altında kalan sağlık sistemlerinin grip hastalarıyla daha da yoğunlaşmasını engelleyebilir.
Schaffner, "Hepimiz grip aşısı olmalıyız çünkü bu yıl hem grip hem de koronavirüsle birlikte mücadele edeceğiz" dedi ve ekledi:
Bu ikisi, klinik açıdan benzer hastalıklar, o yüzden de doktorlar hangisinin hangisi olduğunu anlamak için çok çabalayacak.
Indeoendent Türkçe, New York Post