Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunduğunu açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, keşfi yapan Fatih Sondaj Gemisi'nden açıklamada bulundu.
Türkiye’nin enerji ithalatının son 10 yıl ortalamasının 40 milyar dolar olduğunu hatırlatan Albayrak, “Bugün buradaki bu potansiyelle birlikte cari açığı değil, cari fazlayı konuşacağımız, döviz fazlasını konuşacağımız yeni dönemin de başladığını, yeni bir sürece girdiğimizi görmüş oldum” dedi.
"Artık 'ne doğu ne batı, yeni eksen Türkiye' söyleminde yeni bir sürece doğru gidiyoruz" ifadelerini kullanan Bakan Albayrak, “İşin ekonomik boyutu itibarıyla burada gemideki arkadaşlarla teknik süreci değerlendirdikten sonra, çok net şunu ifade edebilirim ki hakikaten buradaki mevcut keşif ve potansiyelle birlikte inşallah ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldıracağız” diye konuştu.
Anadolu Ajansı’na konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak’ın açıklamasına göre Berat Albayrak’ın bahsettiği 40 milyar dolarlık enerji ithalatının 10-15 milyar dolarlık bölümünü doğal gaz ithalatı oluşturuyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada 320 milyar metreküp rezervin Türkiye’nin yaklaşık 8 yıllık ihtiyacı olduğunu bunun da 80 ila 100 milyar dolarlık bir ekonomik değere tekabül ettiğini söyledi.
2019’da 45,2 milyar metreküp doğal gaz ithal edildi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2019 Yılı Doğal Gaz Piyasası Sektörü Raporu'na göre, 2019'daki doğal gaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10 azalarak 45 milyar 211 milyon metreküpe düştü.
Bu ithalatın yüzde 33,6'sı Rusya'dan, yüzde 21,2'si Azerbaycan'dan ve yüzde 17,1'i İran'dan boru hatlarıyla yapıldı.
Türkiye'nin 2019’daki doğal gaz tüketimi ise bir önceki yıla göre yüzde 8 azalarak 45 milyar 286 milyon metreküp oldu.
Türkiye'nin toplam ithalatı içinde en büyük paya sahip olan enerji ithalatı faturası geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4,2 azalarak 41 milyar 184 milyon 553 bin dolara geriledi. Bu tutar, 2018'de 43 milyar 5 milyon 620 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti.
Independent Türkçe, AA