Trump’ın vergilerinden kaçmak isteyenler K-pop sektörüne sığınıyor

Eğlence sektörü şirketlerinin hisseleri fırladı

Güney Kore'yi dünyaya tanıtmakta önemli rol oynayan BTS, bu yıl konserlere devam edecek (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın ithalata getirdiği ek vergilerden etkilenmemek isteyen Güney Koreli iş insanları, K-pop sektörüne yatırım yapıyor.

Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada küresel çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi getirdiğini duyurmuştu. 

Cumhuriyetçi liderin gümrük kararı, ABD'nin 4. en büyük çelik tedarikçisi olan Güney Kore’yi alarma geçirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok, salı günkü açıklamasında gümrük kararına karşı “önceden hazırlanan tedbirlerle” hareket edileceğini söylemiş fakat detay paylaşmamıştı. 

Guardian, Trump’ın gümrük vergilerinin yaratacağı olumsuz durumdan etkilenmek istemeyen iş insanlarının, Güney Kore’nin en büyük eğlence sektörü K-pop endüstrisine yatırımlarını artırmaya başladığını yazıyor. Ülkede sözkonusu sektördeki en büyük 4 firmanın hisselerinin son bir yılın en yüksek seviyesini gördüğü aktarılıyor. 

Analizde, K-pop gibi “yumuşak güç” sağlayan sektörlerin Trump’ın “ticaret savaşından” şimdilik etkilenmediği belirtiliyor. 

Eğlence sektöründeki şirketlerin hisselerine yönelimde, K-pop'un yeni bir patlama dönemine gireceği beklentisi de etkili oldu. Üyeleri zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren BTS bu yaz müzik kariyerine devam edecek. Kadınlardan oluşan ünlü K-pop grubu Blackpink ise yılın ikinci yarısında dünya turnesine çıkacak.

Güney Kore merkezli Şinhan Yatırım ve Menkul Değerler firmasından Ji In-hae, Korea Times'a şunları söylüyor: 

Eğlence sektörü, ABD’nin gümrük vergilerinden minimum düzeyde etkilendiği gibi BTS ve Blackpink gibi önemli fikri mülklerin getirisinden önemli kazanç sağlayacak.

Kore Kültür ve Turizm Enstitüsü'nün verilerine göre film ve dizilerle birlikte K-pop, ülkenin en başarılı kültürel ihracatlarından biri. 2023’te ülkeye yaklaşık 900 milyon dolar kazandıran K-pop’un getirisinin daha da artacağı öngörülüyor. 


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU