Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı İlhan İşman: Önümüzdeki süreçte iş yaşamında istihdam daraldıkça işçiye baskı artacak

Pandemi sürecinde işler yavaşladı ama mobbing yani iş yerinde baskı, psikolojik tacizler hız kesmedi. Bazı uzmanlara göre kimi işverenler, çalışanların 'tazminatını bırakıp gitmesi' için baskıyı artırdı

İşyerlerinde mobbing yani psikolojik baskı ve taciz ciddi bir sorun olmayı sürdürüyor / Fotoğraf: Twitter

İş yerinde psikolojik tacizi ve baskıyı tanımlamak amacıyla kullanılan mobbing, birçok insanın iş hayatının sona ermesine veya bozulmasına neden olabiliyor.

Pandemi sürecinde her ne kadar birçok iş yeri kapanıp, işlerini yavaşlatsa ve evden çalışmaya geçse de mobbing hız kesmedi hatta daha da arttı.

İddianın sahibi de Mobbingle İle Mücadele Derneği Başkanı İlhan İşman.

"İş yeri kanseri olarak adlandırdığımız mobbing, bu süreçte maalesef katlanarak artıyor" diye sözlerine başlayan İşman, bunun nedeniyle ilgili şu iddiada bulundu:

ilhanişman.jpg
İlhan İşman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Mobbing ile çalışanı yıldırıp kendi rızasıyla ayrılmaya zorluyorlar"

Bu süreçte işveren yasak nedeniyle çalışanı işten çıkaramıyor. Ama çalışan kendi rızası ile isterse tazminatını almadan işten ayrılabiliyor. Bu salgın ortamında hangi çalışan kendi rızası ile tazminatını almadan işten çıkmak ister. Maalesef bazı işverenler bu durumu kendi lehlerine fırsata çevirme gayreti içerisinde; baskı, eziyet, aşırı iş yükü yükleme, çalışanın isteği dışında görev yerini değiştirme, bezdirme, gözdağı verme, tehdit etme ve benzeri psikolojik baskılarla, yani onurlu çalışma hakkını hiçe sayan davranışlarla, Mobbing yaparak, çalışanı yıldırarak kendi rızası ile işten ayrılmaya zorluyorlar.

"Rakamlar mobbingin artacağının da önemli bir göstergesi"

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, koronavirüs salgını başladığından beri, altı gençten biri işini kaybetti. İşi devam edenlerin çalışma sürelerinin de yüzde 23 azaldı. 

Bu durma dikkati çeken İşman, "Rakamlar da geleceğe dönük olarak istihdamın daralacağı, sonuçta mobbingin artacağının da önemli bir göstergesi" dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"İş yerinde psikolojik tacizi önleme kanunu çıkarılmalı"

İşman, bu sorunun çözümü için, kararlılık beyanı olarak öncelikle; İLO'nun 190 sayılı iş yerinde taciz ve şiddetin önlenmesi sözleşmesinin ülkemiz tarafından imzalanması gerektiğini kaydederek, "Mobbing ile mücadele için de zaman kaybetmeden müstakil bir 'iş yerlerinde psikolojik tacizi önleme kanunu'nun çıkarılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Mobbinge uğrayanlar Alo 170 arayabilir"

Mobbingin bir insan hakları ihlali olduğunu söyleyen İşman, sözlerini şöyle tamamladı:

Mobbinge maruz kalan çalışanlar ALO 170'i arayabilir, varsa sendikalarından ve meslek örgütlerinden destek alabilir, mevzuat çerçevesinde Kamu Denetçiliği Kurumu, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve CİMER'e başvuruda bulunabilirler. Mobbing ile Mücadele Derneği'nden de destek alabilirler.

canan duman.jpg
Canan Duman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İşten çıkarma yapamayan şirketlerde çalışanlara artan bir baskı söz konusu"

Kurumsal şirketlere danışmanlık hizmeti de veren yazar Canan Duman da çalışanlara yönelik baskının arttığını söyledi.

İşten çıkarma yasağının sürdüğünü anımsatan Duman, şunları söyledi:

Ancak sahadan çok sayıda; 'Pandemiyle işler zorlaştı, yöneticimin her geçen gün artan mobbingine maruz kaldım, mücadelem zorlaştı, işimi bırakmak zorunda kaldım' mesajları geliyor. 17 Eylül'e kadar sürecek olan işten çıkarma yasağı nedeniyle işten çıkarma yapamayan bazı şirketlerde çalışanlar üzerinde her geçen gün artan bir baskı söz konusu. Çalışanların kendisini değersiz hissetmesi sağlanıyor. Yıldırılan çalışanlar tazminatlarını yakmak pahasına işlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU