Rusya: Karadeniz’de bir Amerikan casus uçağını Su-27 jetiyle engelledik

Son zamanlarda iki ülkenin savaş uçaklarının aynı hava sahasında bulunduğuna dair haberler artmaya başladı

Rus jetlerinin sınır bölgesine yaklaşan Amerikan uçağını geri çevirdiği belirtiliyor (Reuters)

Rusya’nın bir Amerikan keşif uçağını “sınır ihlaline izin vermeden” Karadeniz üzerinde engellediği kaydedildi.

Çin’in resmi televizyon kanalı CGTN’nin Rus yayın kuruluşu Zvezda’ya dayandırdığı haberde, Su-27 tipi bir savaş uçağının pazar günü Karadeniz semalarında ABD Donanması’na ait bir keşif uçağının hareketini önlediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre Rusya Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında “9 Ağustos’ta Rus hava kontrol sistemleri Karadeniz’in tarafsız sularından Rusya devletinin sınırlarına doğru yaklaşmakta olan bir hedef tespit etti” dediği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Su-27 savaş uçağı mürettebatının havadaki taşıtın ABD Donanması’nın EP-3E Aries model keşif uçağı olduğunu fark ettiği belirtildi.

“Rus devletinin sınırlarını ihlal etmeye hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceği” ifadesini kullanan Zvezda, “ABD keşif uçağının Rus sınırlarından uzaklaşmasının ardından Rus savaş jetinin de hava sahasına güvenle döndüğünü” ve Rus uçağının uluslararası hava sahası kurallarıyla uyumlu hareket ettiğini aktardı.

Öte yandan Rus TASS haber ajansı da Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi’nin “Amerikan casus uçağı, Rus devlet sınırını ihlal etmedi” açıklamasına yer verdi.

Son olay, yine bir Rus Su-27 tipi jetin Karadeniz’de iki Amerikan keşif uçağını kovaladığı haberlerinden 4 gün sonra yaşandı. Geçen ay da Rus savaş uçaklarının Karadeniz’de birçok kez Amerikan casus uçaklarını engellediği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU