Birçok ülkeden Lübnan’a dayanışma ve destek mesajı: Yardıma hazırız

Onlarca ülke, Lübnan için taziye ve destek açıklaması yaptı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise AB’nin yardım ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Birçok ülke, Beyrut'ta meydana gelen patlama nedeniyle destek ve dayanışma çağrısı yaptı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan halkının yanında ve yardıma hazır olduklarını belirterek, Lübnan halkına “güçlü durun” mesajı gönderdi.

Michel, "Dualarım Lübnan halkı ve Beyrut’taki trajik patlamanın kurbanlarının aileleri için. AB yardım ve destek vermeye hazırdır. Güçlü durun" ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Twitter’daki hesabından yaptığı paylaşımda, "Avrupa Birliği, bugün Beyrut’u sarsan şiddetli patlamanın ardından kurbanların ailelerine, Lübnan halkına ve makamlarına tam dayanışma ve desteğini ifade etmektedir" ifadesine yer verdi.

Fransa: Yardım yola çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Beyrut’ta çok fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve kentte hasar oluşmasına neden olan patlamanın ardından Lübnanlılara kardeşlik dayanışması gösteriyorum” ifadelerini kullandı.

Ülkesinin Lübnan’ın yanında durduğunu belirten Macron, Lübnan’a yardımlarda bulunduklarını ve bunların ulaştırılmak üzere olduğunu aktardı.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da Twitter'dan yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Beyrut'tan gelen fotoğraflar ve videolar şok edici. Tüm düşüncem ve duam patlamadan etkilenenlerle. Elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız.

Belçika'nın Beyrut Büyükelçiliği patlamada zarar gördü

Belçika Dışişleri Bakanı Philippe Goffin, Twitter'daki mesajında, Belçika'nın Beyrut Büyükelçiliği binasının da patlamada zarar gördüğünü ve bazı çalışanların yaralandığını duyurdu.

Goffin, "Beyrut'taki patlamaların neden olduğu hasar çok büyük. Elçilik binamız hasar gördü. İki iş arkadaşımız ve aileleri kırılan camlar nedeniyle hafif yaralandı. Bölgede bulunan Belçikalılara yardıma hazırız" ifadesini kullandı.

Avusturya

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin taziye mesajı paylaştı. Van der Bellen, "Düşüncelerimiz  Lübnan halkı, olayda yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin aileleriyle" ifadesini kullandı.

AB Komisyonunun sivil koruma ve insani yardım konularından sorumlu üyesi Janez Lenarcic ise Beyrut’taki patlamanın kurbanlarının ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Lenarcic, sosyal medyada, "AB, bu zor anlarında Beyrut halkının yanındadır. Acil Durum Koordinasyon Merkezimiz Lübnan’ın sivil koruma makamlarıyla temas halindedir” mesajını paylaştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Lübnan hükümeti ve halkıyla dayanışma mesajını paylaşarak, Atina yönetiminin bu ülke için her türlü yardıma hazır olduğu açıklamasını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo: Yardıma hazırız

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Bugün Beyrut Limanı'ndaki büyük patlamada yaşamını yitirenler için en derin taziyelerimizi sunuyoruz" ifadesini kullandı. 

Beyrut'taki ekiplerinin, kentte büyük hasar olduğunu kendilerine bildirdiklerini aktaran Pompeo, "Durumu yakından takip ediyoruz ve bu trajediyi atlatmalarında Lübnan halkına yardım etmeye hazırız" vurgusu yaptı. 

Lübnan hükümetinin olayı araştırdığına işaret eden Pompeo, sonucu sabırsızlıkla beklediklerini belirtti.

Arjantin'den taziye mesajı

Arjantin Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Arjantin hükümeti Beyrut limanında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Lübnan hükümeti ve halkına içten başsağlığı diler. Arjantin, yaralıların en kısa zamanda iyileşmesini temenni eder ve kurbanların aileleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade eder" değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, Arjantin'in Beyrut Büyükelçiliği binasının da patlama nedeniyle ciddi zarar gördüğü, ancak büyükelçilik çalışanlarından ölü ya da yaralı olmadığı belirtildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU