30 yıldır 547 kilometre uzaklıkta, dünya yörüngesindeki dönüşünü sürdüren Hubble Uzay Teleskobu evrenin muazzam fotoğraflarını çekmeyi sürdürüyor.
Son yıllarda bir dizi sorunla karşılaşsa da emektar uzay teleskobu şıu ana kadar onlarca ikonik fotoğrafı Dünya'ya ulaştırdı.
4 Temmuz'daysa Hubble, 135 milyar kilometre ötedeki Satürn gezegeninin çok detaylı bir fotoğrafını çekti. Fotoğraf, Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) Instagram hesabından da paylaşıldı.
Şu anda Satürn'ün kuzey yarımküresinde yaz mevsimi yaşanıyor. Ancak bu yaz Dünya'dakinden epey farklı.
Zira ısısının çoğunu Güneş'ten değil kendi içinden alan dev gaz gezegeninde yazlar ortalama -178 santigrat derecede geçiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fotoğraf ayrıca bilim insanlarına Satürn hakkında yeni bilgiler edinme şansı da variyor. Zira gezegenin kuzey yarımküresinin üst tarafında hafif bir kızıl pus göze çarpıyor.
NASA bunun güneş ışınlarının ısısının atmosferik dolaşımı ya da gezegendeki fotokimyasal pusu değiştirmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.
NASA’nın Maryland Greenbelt’teki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden baş araştırmacı Amy Simon, "Birkaç yıl boyunca bile Satürn’de mevsimsel değişiklikler görmemiz şaşırtıcı" dedi. FotoĞrafta gezegenin güney kutbun kuzeyin tersine açık mavi bir tonda.
Fotoğrafta ayrıca Satürn'ün 82 uydusundan ikisi, sağda Mimas ve alttaki Enceladus, minik parlak noktalar halinde görülüyor.
Independent Türkçe, Sciencealert