Facebook politika değişikliğine gidiyor... Paylaşımlarda "beyaz milliyetçilik" engellenecek

Şirket, Facebook ve Instagram'da "bu akımları öven, destekleyen ya da temsil eden" içerikleri engelleyeceklerini açıkladı

Sosyal medya platformu Facebook, beyaz milliyetçiliği ve ayrımcılığını yansıtan içerikleri engelleyeceğini açıkladı.

Facebook'tan yapılan yazılı açıklamada, platform üzerinden paylaşılan beyaz milliyetçiliği, üstünlüğü ve ayrımcılığına atıfta bulunan gönderi, fotoğraf ve diğer içeriklerin engelleneceği kaydedildi.

Söz konusu kararın Instagram'a da uygulanacağı belirtilirken, uygulamanın gelecek hafta başlayacağı belirtildi.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Al Nur ve Linwood camilerine 15 Mart Cuma günü düzenlenen cami saldırısında 50 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı.
 


Saldırgan Brenton Tarrant saldırı anında çektiği 17 dakikalık görüntü, sosyal medyada sıkça paylaşılmış ve ardından kaldırılmıştı.

Facebook, beyaz ırkçıların görüşlerini paylaşmalarına tepkisiz kalması nedeniyle daha önce sıkça eleştirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket yetkilileri, yayını canlı olarak 200'den az kullanıcının izlediğini, platformdan silinmeden önce bu videonun toplam 4 bin kez izlendiğini açıklamıştı.

Sosyal medya platformu daha önce bazı beyaz milliyetçi içerikleri ırkçılık kapsamında saymamış, beyaz etnik devletler kurma çağrısında bulunan bazı kullanıcılara izin vermişti. Yaptığı açıklamada bu içerikleri bazı grupların "kimliklerinin bir parçası" olarak nitelemişti.

Ancak Yeni Zelanda saldırısı sonrası sitede yayınladığı yeni bir açıklama ile politikalarında değişikliğe gitti.

Şirket yetkilileri, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarıyla 3 aydır yürüttükleri görüşmeler sonucu beyaz milliyetçiliğin organize nefret gruplarından da beyaz üstünlüğünü savunan görüşten ayrıştırılamayacağı değerlendirmesini yaptı.

DAHA FAZLA HABER OKU