HDP’li Oluç: Hakkında 4 kez ihlal kararı verilen Demirtaş, halen rehindir

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Oluç, bir ilde birden fazla baronun olmasının hukuk açısından ciddi sorunları beraberinde getireceğini söylerken Demirtaş'ın tehliye edilmemesini de eleştirdi

Saruhan Oluç / Fotoğraf: HDP Basın

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, baro sistemine yönelik yapılan değişikliğin yanlış olduğunu AK Parti’ye ilettiklerini söyledi. 

AK Parti’nin baro teklifi üzerine HDP’ye yaptığı ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan Oluç, "Söylemeden geçemeyeceğiz; bu ziyaretler yapılıyor ama maalesef muhalefetin önerileri iktidar tarafından dikkate alınmıyor. Bunu infaz yasasında gördük, umarız barolar konusunda aynı tutumu takınmaz. Bu bir ortak akıl yaratmaya yönelik bir adım olarak yaratır. Daha önce en ufak adım atılmadı" dedi.

Komisyon aşamasında baro başkanlarının dahil edilmesi, öneri ve eleştirilerinin dinlenmesi gerektiğini belirten Oluç, öneri ve eleştiri olmadan komisyon tartışmalarının son derece yararsız bir hale geleceğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İktidarın hedefi makul avukat yaratma projesidir"

AK Parti ile gerçekleşen ziyarette adil yargılanma hakkı, savunma hakkı ve silahların eşitliği hakkı ve ilkelerinin ciddi bir şekilde çiğnendiğini aktardıklarını kaydeden Oluç, "Tutuklu avukatlar meselesi vardır. Bu da avukatların, savunma hakkını kullananların ciddi bir sorunu haline gelmiştir. Ruhsat gaspları ve iptalleri meselesi vardır bu da ciddi bir sorundur. Bütün bu sorunlar varken, esas itibariyle bu sorunların çözümü doğrultusuna adımlar atılması gerekirken biz çoklu baro olsun mu olmasın mı tartışmasıyla uğraşıyoruz. Aslında iktidarın hedefi makul avukat yaratma projesidir. Biz AKP heyetine de çok açık bir şekilde baro sisteminin yanlış olduğunu ifade ettik." ifadelerini kullandı. 

Bir ilde birden fazla baronun olmasının hukuk birliğinin sağlanması açısından ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olacağını ifade eden Oluç, yeni sistemle baroların zayıflatılarak siyasi iktidara itaatkar hale getirilmek istendiğini söyledi.

“Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hukuktan ne anladığını biz biliyoruz”

Baroların yürüyüşüne dönük müdahaleye ilişkin emniyetin "muamele hukuka uygundur" açıklamasına tepki gösteren Oluç, devamında şunları söyledi:

"Yani Emniyet Genel Müdürlüğünün hukuktan ne anladığını biz biliyoruz. Şiddet kullanmak, hukuku çiğnemek, insan haklarını çiğnemek. Bu çerçevedir. EGM ne derse dersin, uluslararası hukuk açısından da bakıldığında, Anayasal çerçeve açısından da baktığımızda yapılan iş hukuka uygun değildir. Ben Merak ediyorum, iktidar partisinin bütün mensupları, yürütmenin bütün mensupları gerçekten yapılan bu aykırı tutumu böyle mi değerlendirmektedirler." 

“Cizre ve Şırnak’ta durum çok vahim”

İktidarın salgın sürecine dair "kitlesel bağışıklık ve sürü bağışıklığı sistemine" dönüş yaptığını ileri süre Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ciddi risk olan yerler var.  Geçtiğimiz hafta Adalet Bakanıyla görüştüm. Cizre ve Şırnak’taki vaka artışına dikkat çektim. Bu konuda önlem alınması gerektiğini kendisine anlattım. Oradaki hızlı vaka artışı ve aynı zamanda oradaki imkanların sınırlılığı son derece ciddi sorun yarattığını söyledim. Kendisi de bu konuda gerekli adımların atılacağını ve önlemlerin alınacağını söylediler. Ama gelinen noktada Cizre ve Şırnak'ta durum vahimdir. Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van’da ciddi sorunlar var." 

“4 kez hakkında ihlal kararı verilen Demirtaş, halen rehindir”

Oluç, Anayasa Mahkemesi’nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Sayın Demirtaş’la ilgili hakkında verilen kararda ihlal olduğuna ve tazminata hükmetti. Sayın Demirtaş'ın durumu şudur; Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde hakkında 4 kez ihlal kararı verilmiştir. AİHM ve AYM bu kararları almıştır, yerel mahkemeler bu kararları vermiştir. 4 kez hakkında ihlal kararı verilen Demirtaş, halen rehindir. Bu konudaki ihlal kararları devam edecektir. AİHM’in ve AYM’nin önünde dosyalar vardır. Bu konuda kararlar almaya devam edeceklerdir. Bir siyasi partinin liderini cezaevinde rehin tutma eylemi olduğunu düşünüyoruz. Yasadışıdır, Anayasa’yı çiğneme anlamına gelmektedir." 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU