Yeni vaka artışı sonrası Pekin’de “savaş zamanı” tecridi

Kayıtlara geçen son hastaların bir et pazarıyla ilişkili olduğu belirtiliyor

Vakaları görüldüğü et pazarına yüzlerce paramiliter polis sevk edildi (AP)

Çin’in başkenti Pekin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında görülen hızlı artışın ardından yeniden kısıtlamalara sahne oluyor.

AFP’nin haberine göre kentin bir bölümünün, 6 yerli vakanın tespit edildiği cumartesi günü tecrit altına alındığı ve son gelişmelerin yerel düzeyde hastalık bulaşmasının yeniden tırmanışa geçmesi endişesi doğurduğu kaydedildi.

Karar sonrası Pekin’in güneyindeki Fengtai bölgesinde 11 blokta yaşayan sakinlerin evlerinden ayrılmalarının engellendiği belirtilirken, şehir yetkilileri ve basın bu vakaların çoğunun yakınlardaki bir et pazarıyla ilişkili olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin’de iki ay sonra ilk kez perşembe günü kayıtlara geçen Kovid-19 hastasının, geçen hafta Şinfadi et pazarını ziyaret ettiği ve yakın zamanda şehir dışında bulunmadığı ifade edildi.

Cumartesi günü test sonuçları pozitif çıkan 6 kişiden üçünün bu pazarda çalıştığı, içlerinden birinin pazarın müşterisi olduğu, geri kalan iki kişininse Çin Et Araştırmaları Merkezi’nde görev yaptığı ve bu kişilerden birinin geçen hafta pazarı ziyaret ettiği belirtildi.

Gelişme üzerine yetkililer et pazarının yanı sıra hastalardan birinin ziyaret ettiği bir deniz ürünleri pazarını da kapattı.

AFP muhabiri, bu iki pazarda yüzlerce polis ve güvenlik ekibinin konuşlandığını aktardı.

Fengtai yetkilileri yaptıkları açıklamada, bölgede yeni dalgayla mücadele için bir "savaş zamanı mekanizması" ve "saha komuta merkezi" kurulduğunu duyurdu.

Hastalığın geçen yıl sonlarında Hubey eyaletinin Vuhan şehrinde görülmeye başlamasının ardından Çin yönetimi geniş çaplı sert tecrit uygulamalarına başvurmuş ve salgını büyük oranda kontrol altına almıştı.

Vaka sayısının düşmesiyle birlikte bu önemlerin çoğu kaldırılırken, son aylarda rapor edilen hastaların çoğunun salgın sırasında yurtdışında bulunan ve ülkelerine döndükten sonra testten geçirilen kişiler olduğu kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU