Birleşik Krallık'ta yapılan araştırmaya göre, uzaylı yaşamı için toza bakmak gerekiyor

Araştırmaya göre, daha önce yaşama imkan tanımadığı belirtilerek üstü çizilen gezegenler, aslında canlı yaşamına ev sahipliği yapmaya zannedilenden daha elverişli olabilir

Bu kare, Frank Herbert'ın ünlü roman serisinden uyarlanan Dune filminden (Chiabella James)

Bilim insanları, diğer gezegenlerin uzaylı yaşamına elverişli olup olmadığını anlamak için tozun önemli bir ipucu olabileceğini keşfetti.

Bu gezegenlerde havada duran tozlar, onların koşullarını ortaya koymak ve yaşamı destekleyip desteklemeyeceğini görmek adına kilit bir etmen gibi görünüyor.

Diğer yandan bu, başka gezegenlerdeki yaşam emarelerinin üstünü de kapatabilir. Bu da evrende başka dünyalar ararken aslında yerleşime ne kadar uygun olduklarını kaçırdığımız anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni araştırma, bahsi geçen havalanmış tozdan yüksek miktarda bulunduran gezegenlerin, yıldızlarından uzak olsalar da yaşama elverişli olabileceğini öne sürüyor. Bu da teorik olarak böyle gezegenlerin evrenin başka yerlerindeki yaşama daha elverişli bir yuva olabilecekleri anlamına geliyor.

Toz gezegenlerin iklimlerini değiştirerek, onların evren boyunca görülen aşırı ve kritik koşullarla daha iyi baş edebilmelerini sağlıyor.

Bu bulgu, daha önce şartları yüzünden yaşamaya uygun olmadığı belirtilerek üstleri çizilen gezegenlerin, bilim insanlarının önceki düşüncelerinin aksine, aslında yaşamı destekleyebileceğini işaret ediyor.

Nature Communications'ta yayınlanan yeni makalenin ardındaki araştırmacılar da evreni böyle gezegenler bulmak için tarayanları, tozu bir gezegenin yaşama elverişli olup olmadığını gösteren olası bir başat etmen olarak değerlendirmeye çağırdı.


Uzaylı yaşamını destekleme ihtimali bulunduğu saptanan birçok gezegen M tipi cüce olarak bilinen, bizim güneşimizden daha küçük ve soğuk yıldızların yörüngesinde yer alıyor ve "senkronize dönüş yörüngesi halinde" bulunuyor; böylece gezegenin bir tarafında her zaman gündüz, diğer tarafında da hep gece oluyor. Bu herhangi bir yaşam formu için ciddi bir sorun, zira gezegenin iki tarafının da muhtemelen daha uç koşullara sahip olduğu anlamına geliyor.

Öte yandan araştırmacılar havada yüksek miktarlarda bulunan tozun hep gündüzün yaşandığı daha sıcak tarafı soğuturken gecenin yaşandığı soğuk kısmı ısıtabileceğini keşfetti. Bu da yaşam için başat etmenlerden biri kabul edilen suyun bulunabileceği gezegenlerin yıldızlarından sanıldığından daha uzak olabileceği, dolayısıyla bu gezegenlerin yaşama elverişlilik ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Çalışmayı kaleme alanların başında gelen, Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi ve Exeter Üniversitesi mensubu Ian Boutle, şu ifadeleri kullandı:

Dünya ve Mars'ta toz fırtınalarının yüzeyde hem soğutucu hem de ısıtıcı etkisi oluyor ama soğutucu etki genelde daha baskın. Bu 'senkronize yörünge' gezegenleriyse çok farklı.

Burada, bu gezegenlerin karanlık taraflarında sürekli gece yaşanıyor ve ısıtıcı etki baskın çıkıyor. Gündüz tarafındaysa soğutucu etki baskın. Bu etki, uç ısıları dengeleyerek, gezegeni yaşama daha elverişli yapıyor.

Dünya'ya benzer yörüngelere sahip gezegenlerde bile, havadaki toz yaşama elverişli bölgenin uç kısmında kalan, yani fazla ısının yüzey suyunu ortadan kaldırmasıyla yaşanmaz hale gelecek, bir gezegenin soğumasına destek olabilir.

Exeter Üniversitesi, Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi ve East Anglia Üniversitesi'nden bilim insanları, araştırmacıları yaşama elverişliliğe işaret edecek diğer biyolojik göstergeleri aradıkları gibi tozun varlığına da bakmaya çağırdı. Öte yandan bu gezegenleri yaşama elverişli kılan bu etkenin aynı zamanda onları düzgün şekilde gözlemlememizi engelleyebileceği konusunda da uyarıda bulundular.

East Anglia Üniversitesi'nden Manoj Joshi, "Havadaki toz gezegenleri hayata elverişli halde tutan bir şey ama aynı zamanda bu gezegenlerde yaşam işaretleri bulma kabiliyetimizi de engelliyor" dedi ve ekledi:

Bu etmenler gelecekteki çalışmalarda dikkate alınmalı.

Bilim insanları bu sonuçlara, Dünya boyutunda ötegezegenlerin simülasyonunu hazırlayıp doğal yollarla ortaya çıkan tozun bu gezegenlerdeki şartları nasıl değiştireceğini görmelerine olanak veren iklim modellerini kullanarak vardı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU