"Ezana saygısızlık yapıldı" tartışmasında kim, ne dedi?

8 Mart'ta Taksim'deki kadın yürüyüşü sırasında çekilen bir görüntü tartışma yarattı. Sokağa çıkma çağrılarına karşı provokasyon uyarısı yapıldı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’deki feminist yürüyüşünde kaydedilen bir görüntü tartışma yarattı.

Görüntüde hem camiden okunan ezan hem de yürüyüşe katılan kadınların ıslık çaldığı ve slogan attığı duyuluyor. İşte bu görüntü sosyal medyada "ezanı susturmak için ıslık çaldılar" şeklinde yayıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haftasonu düzenlediği mitinglerde o görüntüyü izleterek protestocuları ezan düşmanlığı yapmakla suçladı. CHP ve HDP’yi hedef alarak “Bayrağa ve ezana tahammülü olmayanların birlikte hareket ettiği bir dönemdeyiz. Bunların tek ittifakı ezan-bayrak düşmanlığı ittifakıdır. Ezana sahip çıkmayanlar, yarın öbür gün düşman kapıya dayandığında tıpkı 15 Temmuz'u alkışladıkları gibi onları da alkışlarlar” ifadelerini kullandı.



Feministlerden açıklama: İsyanımız polis barikatına

17. Feminist Gece Yürüyüşü platformundan yapılan açıklamada ezanın protesto edilmediği savunuldu. 16 yıldır sorun yaşanmadan yürüyüşün yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Polis kadınların yolunu keserken, bir araya getirmezken, gaz sıkarken, arama yaparken ezan dinlemedi. 16 yıldır yürüdüğümüz güzergahta, yürümemizi engelleyip bizi caminin yanında tutanlar şimdi de kalkmış ezana karşısınız diyor. Kimse çarpıtmasın: Bizim isyanımız polis barikatına, kadınların yürüyüşünü, 8 Mart’ı engellemek isteyenlere…”


Sosyal medyada bir numaralı gündem haline gelen olayla ilgili Türkiye gazetesi yazarı Süleyman Özışık köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“O sırada ezan okunuyor ve bu ucubeler, okunan ezanı susturmak için ıslık çalmaya başlıyor. Yuhalayanlar, küfredenler, çığlık atanlar ve düdük çalanlar ezan okunmaya devam ettikçe âdeta öfke nöbetleri geçiriyor. Bütün bunlar azılı diktatör denilen adamın ülkesinde yaşanıyor.”

Özışık, daha sonra Twitter hesabından düzeltme ve özür başlıklı bir mesaj paylaştı. Ezanın ıslıklandığı haberinin gerçeği yansıtmadığının belirlendiğini söyleyen Süleyman Özışık “yanlış bilgi vererek yanılttığım okurlarımdan özür diliyorum” dedi.

Sosyal medyada ezanın protesto edildiğine yönelik iddialara olayın saptırıldığı yönünde çok sayıda tepki geldi. CHP milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yazar İhsan Eliaçık ve protesto sırasında orada olduğunu belirten tarihçi Ayşe Hür sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı, ezanın değil polisin protesto edildiğini savundu.

Dün akşam da Taksim’e giden bir grup 8 Mart’ta ezanın protesto edildiğini savunarak yürüyüş düzenledi. Bir müddet İstiklal Caddesi’nde “Ezana uzanan eller kırılsın” şeklinde sloganlar atarak yürüyen grup polisin müdahalesiyle dağıldı.




Erdoğan'ın "ezan düşmanları" diyerek suçladığı feminist yürüyüşünü protesto edenlerin Taksim'e çıkmasının ardından provokasyon uyarısı geldi. AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK üyesi Mustafa Yeneroğlu Twitter’dan “Ezanın ıslıklandığı olasılığı ne kadar rahatsız ediciyse, 'ezana uzanan eller kırılsın' sloganıyla şiddet dili kullananlar çok daha ürkütücü” mesajını paylaştı.

Saadet Partisi Cihangir İslam da ezana saygısızlık iddiasını kışkırtma olarak niteledi ve siyasilerin daha sorumlu açıklamalar yapması gerektiğini söyledi. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU