Esad’ın 3 milyar dolar istediği kuzeni baskılara dayanamadı, ödeme yapmayı kabul etti

Beşar Esad ile gerginlik yaşadığı iş adamı kuzeni Rami Mahluf arasındaki kriz sürüyor. Kendisinden 3 milyar dolar istendiğini ve şirketine el konmakla tehdit edildiğini iddia eden Mahluf ödeme yapacağını duyurdu

Esad ile kuzeni Mahluf arasına para girdi.

Beşar Esad liderliğindeki Suriye yönetimi bir süre önce ülkedeki bazı şirketlerin yüksek meblağlardaki vergi borçlarını ödemediğini iddia ederek bunlara karşı harekete geçmişti.

Devlete ödeme yapılması istenen şirketlerden biri de Esad’ın kuzeni olan Rami Mahluf’un başında olduğu ülkenin en büyük GSM operatörü olan Syriatel.

Mahluf kendisinden 3 milyar dolara yakın bir para talep edildiğini, böyle bir rakamı ödemesinin mümkün olmadığını söylemişti.

Kendisine pazar gününe kadar süre verildiğini söyleyen Mahluf, istifa etmemesi halinde şirket lisansının geri çekileceği ve şirketine el konulacağının kendisine söylendiğini de öne sürmüş, geri adım atmayacağını belirtmişti.

Ayrıca Mahluf, yayınladığı bir başka videoda devlet gelirinin önemli bir kaynağı olan Syriatel’in çöküşünün ekonomiye ‘felaket’ bir darbe indireceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Telekominikasyon ve posta üst kurulu dün akşam Rami Mahluf'un sahibi olduğu Syriatel şirketinin ödemesi gereken meblağı ödemeyi reddettiğini söyleyen bir bildiri yayınladı.

Ödeme yapmayacak açıklaması üzerine yapacağını duyurdu

Bu açıklamanın ardından Facebook sayfasından bir mesaj yayınlayan Mahluf, ödeme yapmayı reddettiği iddiasını yalanlayarak, ödeme yapacağını duyurdu:

Mahluf’un Facebook hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Telekomünikasyon ve Devlet Posta Düzenleme Kurumu’nun sosyal medya sitesi Facebook’taki resmi sayfasında Syriatel Şirketi’nin kendisinden istenen meblağları ödemeyi reddetmesine ilişkin yayınladığı açıklamaya cevaben, Syriatel Şirketi olarak bu açıklamanın içeriğinin doğru olmadığını belirtiyoruz. Telekomünikasyon ve Devlet Posta Düzenleme Kurumu’na bir nüshası ekte bulunan ve yetkili makamın ofisinde 10/10/2020 tarihinde 4777/HNQ numarası altında kayıtlı olan mektubu gönderdim. Syriatel Şirketi’nin kendisinden istenen meblağları ödemeye istekli olduğu belirtilen mektupta, Telekomünikasyon ve Devlet Posta Düzenleme Kurumu’ndan ilk ödeme tutarı, diğer taksitlerin miktarları ve bunların nerelerde değerlendirileceğinin belirtilmesi talep edildi. Bu durumda Telekomünikasyon ve Devlet Posta Düzenleme Kurumu’nun yukarıda belirtilen mektubun içeriğinin tersi bir açıklama yayınladığı anlaşılabilir.

afp.jpg
Mahluf'un GSM şirketi Suriye'nin en büyükleri arasında / Fotoğraf: AFP

 

İç savaşta da önlemeyen yükseliş

Mahluf Esad, Suriye’deki ekonominin en önemli isimlerinin başında geliyor.  

Telekomünikasyon, elektrik ve gayrimenkul alanlarında şirketlerin yer aldığı büyük bir ekonomik imparatorluğun başında yer alan Mahluf, Suriye'deki GSM pazarının yaklaşık yüzde 70'ine sahip olan Sryiatel grubunu yönetiyor.

Ayrıca, başta Şam Holding, Ramak Yatırım Grubu ve Ramak Kalkınma ve İnsani Projeler Grubu olmak üzere birçok şirketin hisselerinin büyük bir bölümünü elinde bulunduruyor.

Milyarlarca dolarlık bir serveti olduğu iddia edilen Mahluf savaş süresince de Esad yönetiminin en önemli finansörlerinden oldu.

İç savaş Suriye’de büyük yıkıma neden olurken Mahluf bu süreçte büyümeye devam etti.

Artan ekonomik kriz gerginliği su yüzüne çıkardı

Esad ile kuzeni arasındaki krizi tetikleyen ise Suriye’de derinleşen ekonomik kriz ve Mahluf’un ülke içinde artan gücüyle gelecekte rakip hale gelebilme potansiyelinin de etkili olduğu iddia edildi.

Savaştan dolayı ekonomisi tükenen Suriye’de devlet süreçten karlı çıktığını düşündükleri şirketlere yönelerek daha fazla kaynak talep edince Mahluf’la da Esad arasındaki gerginlikte tırmandı.

Suriye yönetiminin para talet etmesinde Rusya'nın gönderdiği silahların parası olarak Suriye'den üç milyar dolarlık bir ücret talep etmesinin de etkili olduğu öne sürüldü

Mahluf’un istenen parayı ödeyemeyeceği, şirketlere el konulmak istendiği iddiaları da bu gerginliği iyice su yüzüne çıkardı.

Kamulaştırılacak iddiaları

Bu arada Suriye’de Mahluf’un başında olduğu GSM şirketinin kamulaştırılacağı kimine göre ise birden çok iş adamına verileceği iddialarının konuşulduğu öne sürüldü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU