Koronavirüsten iyileşen hastaların kanının, Kovid-19’dan korunmak için hayati öneme sahip geçici bir yöntem olarak kullanılabileceğini öneren yeni bir araştırma yayımlandı.
Araştırmacılar yayımlanan makalelerinde, yeni koronavirüsten iyileşen hastaların kanından hazırlanacak serumların içinde bulanan viral antikorların diğer insanlara enjekte edilmesiyle kısa vadede koruma sağlama açısından kullanılabileceğini açıkladı.
Pasif antikor tedavisi olarak adlandırılan ve uzun süredir kullanılan tıbbi yöntemin geçmişi 19. yüzyılın sonuna uzanıyor. Yöntem aynı zamanda 20. yüzyılda da kızamık, çocuk felci, kabakulak ve grip gibi salgınların önlenmesine yardımcı olması için de yaygın biçimde kullanılmıştı.
John Hopkins Üniversitesi’ndeki uzmanlardan oluşan araştırma ekibi yeni çalışmalarında, daha önce kullanılan yöntemin Kovid-19 hastalığı için de önemli ve pratik bir yöntem olarak kullanılabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar ayrıca antikor tedavisinin acilen uygun hale getirilebileceğini de ekledi.
İmmünolog Arturo Casadevall, “Bu seçeneğin kullanılması herhangi bir araştırmayı ya da gelişmeyi gerektirmiyor” dedi.
Standart kan depolama pratiklerine dayandığı için birkaç hafta içinde uygulanabilir.
Tedavi yöntemin işleyebilmesi için koronavirüsten iyileşen hastaların iyileşme sürecinde veya iyileştikten sonra kanlarını bağışlaması gerekiyor. İyileşme sürecinde kan serumunda SARS-CoV-2 virüsüyle mücadele etmek için vücudun ürettiği yüksek düzeyde doğal antikor bulunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Patojenlere karşı vücudun bir kez ürettiği antikorlar, aylarca hatta enfeksiyondan yıllar sonra da kanda dolaşmaya devam edebiliyor.
Fakat bu antikorlar sadece iyileşen kişiler için kullanışlı değil. Science Alert’ün haberine göre, eğer bu antikorları alıp işleyebilirsek kısa süreli fayda sağlaması açısından diğer insanlara da enjekte edilebilir. Bu yöntem ciddi risk altında bulunan kişilerde, hastalağı yakalanmış bir kişinin ailesindeki enfekte olmamış diğer bireylere ya da sağlık çalışanlarının bağışıklığını kuvvetlendirmek için kullanılabilir.
Araştırmacılar makalelerinde, “Pasif antikor uygulaması hassas kişilerde hemen bağışıklık sağlamak için kullanılabilecek tek yöntem” ifadelerine yer verdi.
Antikor miktarına ve niteliğine bağlı olarak, aktarılan immünoglobulinle sağlanan koruma haftalar veya aylar boyunca sürebilir.
Araştırmacılar kanda bulunan diğer hastalık yapıcı faktörlerin görülebildiği modern kan depolama yöntemlerini kullanarak, tedavinin sağlıklı insanlar için muhtemelen daha az risk barındırdığını belirtiyor.
Makalenin yazıldığı sırada John Hopkins Üniversitesi’nin mevcut istatistiklerine göre 77 binin üzerinde insan halihazırda Kovid-19’dan iyileşmiş durumda. Antiviral tedaviler ve aşı geliştirme gibi uzun vadeli çalışmalar devam ederken, araştırmacılar bu yöntemin kısa vadeli çözüm koruma için faydalı olabileceğini ifade ediyor.
Casadevall, “Halk sağlığı önlemlerine ve zararları azaltma yönünde uygulanan kurallara ek olarak, bu Kovid-19’u kısa vadede önlemek için bir seçenek olabilir. Bu yöntemi birkaç hafta veya ay içinde uygulamaya koymaya başlayabiliriz” dedi.
Independent Türkçe, Science Alert