Netflix, tarihinde ilk kez devletlerin kaldırılması için talepte bulunduğu içeriklerin listesini açıkladı. CNBC’nin aktardığına göre, 1997’de kurulan yayın platformu açıklamasında 23 yılda yalnızca 9 içeriğin kaldırıldığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Netflix’in, 2021’de başlamak üzere devletlerin talebini her yıl yayımlamayı planladığı da ifade edildi. Facebook, Google, Amazon, Apple ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri de bu tip istekleri yıllık olarak bildiriyor.
Raporda, "İçeriklerin yaratıcılarına tüm dünyadaki seyircilere ulaşma olanağı tanıyoruz. Fakat kataloğumuz ülkeden ülkeye değişiyor. Bazı durumlarda devletlerin talebi üzerine bazı ülkelerde belirli içerikleri kaldırmak zorunda kalıyoruz" ifadeleri yer aldı.
Rapora göre en çok Singapur'da içerik kaldırıldığı görülüyor. Öte yandan Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler de listede.
Netflix’in yayımladığı liste şu şekilde:
Yeni Zelanda: 2015’te ülkede “sakıncalı” diye sınıflandırılan “The Bridge” filmi kaldırıldı. The Bridge, Golden Gate Köprüsü ve onun intiharlarla olan ilişkisini konu alıyor.
Vietnam: 2017’de “Full Metal Jacket” içeriği kaldırıldı. Filmin ikinci kısmı Vietnam'da geçiyor ve filmin bütünü Stanley Kubrick'in Vietnam Savaşı'na yönelik fikrini üzerinden anlatılıyor. The Verge'ün aktardığına göre, film Vietnam'da hassas içerik olarak değerlendirilmiş olabilir.
Almanya: 2017’de “Night of the Living Dead” filmi platformdan kaldırıldı. Asapland'da yer alan bilgiye göre Almanya daha önce de pek çok korku filmi yasaklanmıştı. Zombi korku filmi olan Night of the Living Dead'in kaldırılması Almanya'nın çocukları koruma komitesi tarafından talep edildi.
Singapur: 2018’de “Cooking on High”, “The Legend of 420” ve “Disjointed” içerikleri kaldırıldı. 2019’da “The Last Temptation of Christ” filmi kaldırıldı, film Singapur’da yasaklandı. 2020’de “The Last Hangover” içeriği kaldırıldı. Mashable'da yer alan bilgiye göre bahsi geçen ilk üç içeriğin uyuşturucu kullanımını özendirdiği için platformdan kaldırılması istendi. Öte yandan The Last Temptation of Christ'ınsa tartışmalı Hz. İsa tasviri nedeniyle kaldırılmasının istendiği belirtildi.
Suudi Arabistan: 2019’da “Patriot Act with Hasan Minhaj” dizisinin “Saudi Arabia” bölümü kaldırıldı. Bahsi geçen bölümde Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a ciddi eleştiriler yöneltilmişti.
Independent Türkçe, Mashable, The Verge, Asapland, CNBC, Netflix
© The Independentturkish