Karar gazetesi yazarlarından Ahmet Taşgetiren, Moskova destekli Suriye ordusunun İdlib’te Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırmasını “Rusya ile cicim ayları bitti” ifadesiyle değerlendirdi.
Taşgetiren, “Putin, Erdoğan’ı duymayınca…” başlıklı köşe yazısında “Rusya’nın bölgede kötü hesaplarının farkında olduğumuz” görüşünü dile getirirken şunları söyledi:
Ama “Acaba, bir süredir Batı ile ilişkileri sorunlu olan Türkiye’yi kazanmak adına Rusya ile Amerika’nın PYD-YPG hesabını bozacak bir ilişki zemini oluşur muydu?” İran’ın da dahil olduğu Astana ve Soçi mutabakatları buradan çıktı. Buna rağmen Rusya’nın bir yandan PYD-YPG ile ilişkileri sürdürdüğünü de biliyorduk.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Bundan öte çok net bir ayrışma noktası vardı” diyen Taşgetiren, şöyle devam etti:
Biz Esed’le asla el sıkışmak taraftarı değildik, şimdilerde Suriye Milli Ordusu adını alan silahlı muhalif güçlere destek veriyorduk. Rusya ise Suriye’deki varlığını Esed’in davetine borçluydu ve Rejim adına bütün güç kullanmalar, Rus kuvvetlerinin desteği ile gerçekleşiyordu.
Bu ilişki bir yerde tıkanacaktı. Acaba siyasi çözüm bir an önce gerçekleşir, muhtemel çatışma önlenir miydi?
Esed ve Rusya’nın bunu istemeyeceği açıktı. Çünkü öyle bir durum, Esed’i istemeyeceği bir sonuca mecbur bırakacaktı. Gelecek kurgusunu Esed’li Suriye’ye göre kuran Rusya da bunu istemezdi.
Onun için Esed, askeri harekatı hiç durdurmadı. Rusya da ona destek verdi. Cumhuriyet gazetesine demeç veren terör uzmanı Erol Başaran Bural’a göre sahada tamamen Rus doktrini uygulanıyordu: “Rus doktrininde kullanılan araçların içinde tarlaların ve evlerin tahrip edilmesi ya da yakılması, halka topluca suçlu olarak davranılması, işkence ve kötü muamele, ayaklanmacı liderlerine suikastlar, direnişi yöneten ailelerden insanların rehin alınması, sınır dışı etme ya da topluca göç ettirme uygulamaları var”dı.
İdlib işte bu cehennemi projenin uygulandığı son yer oldu.
Taşgetiren, yazısında “Suriye’de Rus uçağının düşürüldüğü günlerdekine benzer yeni bir sürece girildi. İdlib’deki karşılaşma sınırlı bir sıcak teması mı ifade ediyor yoksa, arkası gelecek bir cepheleşmeyi mi?” diye de sordu.
Karar