Robotlar "terleyerek" kendilerini soğutabilecek

Hidrojeller, robotikte kullanılmakta olan fanların ve diğer hantal soğutma teknolojilerinin yerini alabilir

Robotlarda aşırı ısınmadan kaçınmak için genellikle fanlar kullanılıyor (AP)

Bilim insanları robotların aşırı ısınmasını engellemeye yardım edecek, insan vücudundan ilham alan yaratıcı bir sıvı soğutma sistemi geliştirdi.

Yeni yöntemi geliştiren Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılara göre bu yeni ısı düzenleme teknolojisi makinelerin zorlu görevleri hata vermeden yerine getirmesine yardımcı olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni teknik, makinelerin hareketlerinden ve mekanizmanın ya da sistemin kontrolünden sorumlu aktüatör (tahrik düzeneği) isimli bileşenlerde depolanan soğutma sıvısını "terleyerek" atmasını sağlıyor.

Projede çalışan Facebook'un araştırma laboratuvarı araştırmacılardan Thomas J. Wallin şunları ifade etti:

Tasarlanan sistemlerde ısıl düzenleme için sıklıkla bu işe özel bileşenler yer alır: Dizüstü bilgisayarların fanları, araba radyatörleri. Ne yazık ki bu stratejilerin bir bedeli var. Soğutma bileşenleri elektronik cihazların içinde önemli bir hacim kaplıyor ve ağırlıklarını arttırıyor.

Dahası bu bileşenler genellikle esnek olmayan malzemelerden yapılıyor, bu tamamen yumuşak robotlarla uyumlu değil.

Dolayısıyla esnek ve şekil değiştirebilen robotların sayısız faydasını gerçek kılmak için yumuşak polimer malzemelerle uyumlu ısıl düzenleme stratejilerini araştırmak istedik.

Parmak benzeri akışkan özellikli aküatörler hidrojellerden imal ediliyor. Üzerinde yüksek miktarda su tutabilen hidrojeller, ısı deposu gibi davranıyor.

Bu parmaklardan her biri su akışı için iç kanalların bulunduğu bir alt tabaka ve mikro gözeneklerin bulunduğu delikli bir üst tabaka içeriyor.

30 derece altı düşük sıcaklıklarda bu gözenekler kapalı duruyor.

Sıcaklık yükseldiğindeyse üst katman genleşerek gözenekleri açıyor ve böylece alt tabakadaki basınçlı sıvının bu gözeneklerden dışarıya "terlemesini" sağlıyor.

Hakemli bilimsel yayın Science Robotics'te yayımlanan test sonuçlarına göre bu terleyen aküatörler, fandan üflenen hava uygulandığında terlemeyen benzerlerine göre 6 kat daha hızlı soğutma sağlıyor.

Ancak diğer yandan yeni teknolojiyi ortaya koyan bilim insanları, yakın zaman içinde robotlar terlemeye başlamadan önce hala üzerinde çalışılması gereken konular olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılara göre terleme verimliliği robotların hareket kabiliyetini geçici bir süre sınırlandırabilir ve hala uzun işlemler sırasında kaybolan suyu yerine koymak için bir yol bulunması gerekiyor.

Daha önce Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacılar, terleme işlemi kullanan Kengoro lakaplı bir insansı robot geliştirmişlerdi ancak bu robotta metalik dış iskeleti etrafından sızan su motorlarını soğutmak için kullanılıyordu.

 

 

Ajanslardan da yararlanılmıştır.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU