MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gündeme ilişkin konuları yaptığı bir yazılı açıklama ile değerlendirdi.
Bahçeli'nin gündeminde eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın siyasi adımları vardı.
MHP lideri isim zikretmeden yeni parti oluşumlarını sert sözlerle eleştirdi, Türkiye'nin bekasına kast edildiği, ülkenin önünün kesilmek istendiği yorumu yaptı.
Bahçeli, yeni parti arayışlarını 'komplo mucitlerinin ucuz siparişi' olarak niteledi, Ahmet Davutoğlu'nun 2001'de Türkiye'nin uluslararası politikası ile ilgili kaleme aldığı 'Stratejik Derinlik' kitabına gönderme yaparak Gelecek Partisi Genel Başkanı'na üstü kapalı 'stratejik çukur' göndermesi yaptı.
Davutoğlu'na aynı göndermeyi İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 2015'te MHP vekili olduğu dönemde yapmıştı.
Bahçeli yazılı açıklamasında yeni parti ve benzeri girişimleri 'siyasetin defolu yüzleri' diye tanımladı:
Siyasetin defolu ve lekeli yüzleri, maskelenmiş kâbus senaryolarıyla bir kez daha sahneye çıkarak Türkiye’nin sırtına hançer sokmak amacıyla pozisyon almışlardır. (...) Geçmişleri geleceklerine kefil olamayan siyasi garabetlerin Türkiye’nin geleceği için söz söylemeye ne hakları vardır ne de hadleri olacaktır. Girdikleri her kalıbın şeklini alan, her rüzgâra yelken açan, her karambole bel bağlayan, her belirsizlikten nema kapmaya çalışan stratejik çukurların gelecek iddiaları boş bir gaye, boşuna bir gayrettir. (...) Demokrasiyi soysuzlaştırıp siyaseti sabote etmek isteyenlerin karışık ve kirli faaliyetleri son zamanlarda hız ve yaygınlık kazanmıştır.
'Kiralık milletvekili sezonu açıldı'
MHP lideri İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 14 Aralık'ta Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'na yaptığı 'Talepte bulunulması halinde 20 milletvekili verilebilir' çağırısını da eleştirdi:
Geçmişte benzerlerine şahit olunan kiralık milletvekili sezonu tekrar açılmıştır. Bu durum partisi ve fikriyatı ne olursa olsun değerli milletvekili arkadaşlarımıza hakaret ve hürmetsizliktir. Milletvekillerinin siyasi zorunluluktan dolayı parti değiştirmeleri başka bir şey, belirli bir maksada matuf ve süreli olarak farklı partilere görevlendirilip gönderilmeleri başka bir şeydir. Milletvekilleri alınıp satılacak meta değildir. (...) Siyasetin bir ahlakı, bir adamlığı, bir aklı, bir de ilkesi vardır ve olmalıdır.
ABD'ye tepki: 1915 tehcir kararı yerindedir, bugün olsa yine yapılmalıdır
Bahçeli, son dönemde gerilen Ankara-Washington ilişkilerini de değerlendirdi.
ABD Senatosu ve Kongresi'ndeki Türkiye aleyhine kararları anımsattı, yaptırım tehdidi ve 1915 olayları ile ilgili takınılan tutumu kınadı:
ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhtarlığı zirve yapmıştır. Ayrıca yaptırım tehditleri otomatiğe bağlanmıştır. Türk milletinin şerefli geçmişinde soykırım yoktur, katliam yoktur, insan onuruna saldırı asla görülmemiştir. (...) Türk milletini işlemediği bir suçtan dolayı töhmet altında bırakmak, soykırımcı olarak fişlemek ahlaksız ve ağır bir iftiradır. (...) 1915 Tehcir Kararı yerindedir, isabetlidir; aynı şartlar bugün bir kez daha doğsa yine yapılmalıdır.
Bahçeli, 'Sözde Ermeni soykırım kozuyla avunan her ülke kendi geçmişine bakmalıdır' yorumu yaptı.
Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, A Haber televizyon kanalında yaptığı değerlendirmede 'Amerika’da Kızılderililerle ilgili olarak bunu söylememek konuşmamak mümkün mü? Kızılderililerin tarihi, Amerika’nın yüz karasıdır' tespiti yapmış, ABD Senatosu'nun konuyla ilgili tasarısını eleştirmişti.
'Libya'ya asker gönderme seçeneği gündeme alınmalı'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve bölge ülkelerinin tepkisini çeken 'Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması' ile ilgili ise söz konusu işbirliğinin Türkiye karşıtlarını felç ettiğini belirtti:
Libya’nın meşru ve tanınmış hükümetiyle Türkiye arasında yapılan “Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması” zalimleri ve Türk düşmanlarını adeta felç etmiştir. Bu kapsamda gerektiği takdirde Libya’ya asker gönderme seçeneği mutlaka gündeme alınmalı ve gereği cesaretle yapılmalıdır. Tarih uyanırken, eski hâkimiyet havzalarımızın anıları dirilmektedir.
Bahçeli, Türkiye'nin Libya ve Suriye'deki krizlere tepkisiz kalmasının beraberinde jeopolitik riskler getireceğini, Anadolu'yu tehlikeye atacağını ifade etti.
'Kadına yönelik şiddet dans ile durmaz'
MHP lideri son dönemde erkek şiddetini hedef alan dans eylemlerini ise yukarıdaki sözlerle eleştirdi.
Latin Amerika ülkesi Şili'den çıkıp Türkiye dahil birçok ülkeye yayılan farkındalık yaratmayı amaçlayan Las Tesis dansı sonrası İstanbul, Ankara ve İzmir'de çok sayıda kadın eylemci gözaltına alınmış, kimi eylemciler adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Bahçeli konu ile ilgili şu yorumu yaptı:
Ne işimiz var Libya’da diyen CHP’liler ve tüfekli işbirlikçileri ise “Las Tesis” eylemiyle dansa ve dalavereye hızla devam etmelidir. Kadına yönelik şiddetin dansla duracağını düşünenlerin hali acul ve acıklıdır.
Independent Türkçe