İstanbul’da milyon liralık ihalelere girecek şirketlere düşük maliyetli teminat mektubu düzenlediğini iddia eden sahte banka “Eurobank Kos SH. A.” İle ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nden (BDDK) açıklama geldi.
Bir bankanın, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nda düzenlenen faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için BDDK’dan zorunlu izinlerin alınması gerektiğini hatırlatan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Son dönemde “Eurobank Kos. SH. A.” unvanını kullanan bir şirketin teminat mektubu düzenlemek suretiyle bankacılık faaliyetinde bulunduğu, ayrıca belgelerinde ve internet sitesinde bankacılık, finansal kiralama ve faktoring işlemleri yaptığı ve kredi kartı çıkardığı izlenimi uyandıran söz ve deyimleri kullandığı tespit edilmiş olup; Kurumumuza başvuruda bulunan ya da Kurumumuz tarafından faaliyet izni verilen böyle bir banka, kart çıkaran kuruluş ya da finansal kiralama veya faktoring şirketi bulunmamaktadır.
Yukarıdaki kanunlar kapsamındaki zorunluluklara uymadan faaliyette bulunulmasının suç olduğunu belirten BDDK, Eurobank yetkilileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduklarını söyledi.
Ne olmuştu?
Sabah Gazetesi’nden İbrahim Ayral’ın gündeme taşıdığı habere göre Eurobank Kos SH. A. adında sahte bir banka şubesi kuran kişiler, “sahte bankacılığa” başlamadan önce Antalya’da AHAS adlı bir holding kurdu.
Holdingin enerji, madencilik ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren bir şirket olduğunu belirten basın bültenleri farklı medya organlarıyla paylaşıldı.
Ondan sonra da milyonluk ihalelere giren dev şirketlere düşük maliyetli geçici ve kesin teminat mektubu düzenlenmeye başlandı.
Ardından sahte banka için Üsküdar Salacak’ta Boğaz manzaralı bir yalı tutuldu. Şube için de bir bina kiralanıp, tabelalar asıldı.
Sabah’ın haberine göre Eurobank Kos. SH. A. İstanbul şubesi unvanlı sahte bankanın ofisi bile bu sahte bankanın hazırladığı çeklerle kiralandı.
Onda bir fiyatına teminat mektubu
Sonraki süreçte milyon lira değerindeki ihalelere giren şirketlere düşük maliyetli geçici ve kesin teminat mektubu düzenlenmeye başlandı.
İnternet üzerinden reklam yapan dolandırıcılar, kendi bankalarında, kendi kredi kartlarını dahi bastı.
Milyonluk ihaleler için gerekli olan teminat mektupları onda bir fiyatına hazırlandı.
Kaşesi, imzası ve içeriğiyle dolandırıcılar tarafından özenle hazırlanan teminat mektubunun “tek eksiği” bir karşılığının olmayışıydı.
İddianame kabul edildi
Konunun şirketler tarafından BDDK’ya şikâyet edilmesinin ardından soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali Karabulut sahte banka şubesi yöneticileri tutuklu sanıklar Hacı Mehmet Ekinci, Hakan Özerhan ile tutuksuz sanıklar Şakir Tetik, Yusuf Erdoğan, İsmail Koyuncu ve Sami Koyuncu hakkında Bankacılık ve Kredi Kartları Kanunları'na aykırılık suçlarının yanı sıra nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından iddianame hazırladı.
Hazırlanan iddianame, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
41,5 milyon liralık teminat mektubu sonrası ihale iptali
İddianamedeki bilgilere göre, Elif Sağlık ve Sosyal Hizmetler Tic. A.Ş.'nin yetkilisi Barış Bıyık ile Varoz Güvenlik yetkilisi Pınar Ankışhan, PTT personel hizmetleri ile ilgili bir ihaleye katıldı.
İki ortak ihtiyaçları olan 41 milyon 500 bin lira tutarlı teminat mektubunu sahte bankadan temin etti. Daha sonra mektubun sahte olduğu anlaşılınca ihale iptal edildi.
Dolandırıcılar, HCG Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye de 1,8 milyon lira bedelli teminat mektubu hazırlamış mektubun sahte olduğu anlaşılınca firma ihaleye kabul edilmemişti.
Independent Türkçe